Ieri, în cadrul unei dezbateri publice, la Primăria Deva s-a prezentat varianta finală a studiului de oportunitate pentru iluminatul public. Până în momentul în care municipalitatea va decide dacă dă în concesiune la o firmă sau apelează la fonduri europene, micile probleme care apar vor fi rezolvate prin cârpeală.
Proiectul a fost îmbunătăţit
Reprezentanţii firmei care a realizat studiul de oportunitate au prezentat îmbunătăţirile pe care le-au adus proiectului, în urma mai multor vizite făcute în teren şi a măsurătorilor din 268 de puncte din municipiu. Acest studiu a mai fost prezentat în urmă cu aproximativ o lună şi jumătate, dar nu a fost acceptat în forma lui de atunci. Astfel, concluziile arată că iluminatul public trebuie adus la standarde europene, prin folosirea led-urilor în locul becurilor clasice. Aceste led-uri ar determina reducerea consumului cu până la 72 la sută.
Se mai gândesc până la… toamna viitoare
Având în vedere faptul că Primăria Deva a renunţat la contractul cu operatorul de servicii care a administrat sistemul de iluminat public în municipiu, este nevoie de găsirea unei noi soluţii. „Completarea acestui studiu va fi în atenţia noastră până la sfârşitul anului, urmând ca, până în toamna anului viitor, să ştim ce avem de făcut, fie dăm în concesiune, fie apelăm la fonduri europene. Este normal să agreăm ce este mai bun, dar trebuie să vedem şi costurile. Până atunci, vom face cârpeli pe unde mai sunt probleme, mai punem becuri, pentru că nu am vrut să continuăm contractul cu firma respectivă, nu am acceptat nici măcar un act adiţional“, a declarat Petru Mărginean, primarul Devei.
Planuri mari, care depind de fondurile europene
Valoarea proiectului este estimată la aproximativ 10 milioane de euro. „Din informaţiile pe care le avem, la începutul anului viitor vom ştii liniile de finanţare pe care putem să depunem acest proiect. Concesiunea se va realiza cu un investitor, care va veni cu banii şi îşi va recupera această investiţie din diferenţa de cost din energia pe care o plăteam noi până acum şi reducerile pe care pot să le facă ei. Dintr-o factură de aproape 400.000 euro pe an, putem să avem o reducere de 250.000 euro. Din aceşti 250.000 euro, investitorul va putea scoate şi profit. Nu vom demara nici un proiect fără să avem o abordare integrată şi o regenerare
urbană adevărată, de aceea, cablurile vor fi coborâte în subteran cu canalizare proprie, vor fi reabilitate toate spaţiile verzi şi tot ce ţine de carosabil, mobilier urban. Referitor la zonele limitrofe din oraş, le-am cerut consultanţilor care s-au ocupat de acest studiu să prevadă extinderea acestor zone, astfel încât să nu fie modernizate doar zonele centrale. Cele periferice vor fi reabilitate cel mai probabil printr-un proiect de concesiune, iar cele centrale prin fonduri europene, inclusiv Calea Zarandului din Deva, care este a noastră printr-o hotărâre de Guvern şi ne ocupăm de administrarea acesteia“, a precizat Radu Dragomir, consilier pe fonduri europene la Primăria Deva.
STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…