Având în vedere că în data de 15 iulie a.c. vor fi închise şi ultimele două gropi de gunoi din judeţ, cele din Deva şi Orăştie, iar Deponeul Ecologic de la Bârcea Mare va deveni funcţional abia la începutul anului viitor, depozitarea deşeurilor în această perioadă constituie o adevărată problemă. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara, primăriile şi conducerea judeţeană a APM au participat ieri la o întâlnire pe această temă, cu scopul de a găsi soluţii.
Operatorii sunt legaţi de mâini
Pentru a afla care este poziţia serviciilor care se ocupă de ridicarea gunoiului de la cetăţeni, am luat legătura cu reprezentantul celui mai mare operator de salubritate din judeţ. Este vorba de firma SC Salubritate SA Deva. Acesta ne-a transmis că în situaţia dată trebuie să se conformeze, nu mai poate folosi groape de gunoi din municipiu. Deci, practic, din 15 iulie a.c., nu are unde să depoziteze deşeurile menajere adunate din Deva, dar şi din alte 15 localităţi urbane şi rurale din judeţ. De aceea, a trimis o adresă către Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara şi către celelalte autorităţi judeţene, pentru a vedea cum trebuie să procedeze mai departe, având în vedere că situaţia este una absolut anormală. Fireşte, cei de la Salubritate aşteaptă un răspuns din partea acestora. De asemenea, consideră că varianta construirii unei platforme temporare pentru depozitarea deşeurilor, pe cheltuiala societăţii, este o procedură imposibil de îndeplinit, atât din punct de vedere financiar, cât şi al timpului limitat. Reprezentantul societăţii Salubritate a mai precizat că, dacă nu se va găsi o soluţie, va fi nevoit să rezilieze contractele de servicii încheiate cu celelalte 15 localităţi din judeţ, limitându-se doar la Deva.
Ce spune reprezentantul Mediului
Referitor la situaţia actuală, directorul APM Hunedoara, Georgeta Barabaş, susţine că deocamdată, la sediul instituţiei nu a ajuns o solicitare pentru autorizarea unei gropi temporare. „Deocamdată, a fost depusă doar o intenţie, nu poate fi vorba despre o notificare din partea operatorului de salubritate, pentru că Primăria Deva nu a depus un certificat de urbanism, necesar pentru eliberarea unui asemenea act de reglementare. Responsabilitatea este atât a Consiliului Judeţean, care se ocupă de construirea infrastructurii aferente deponeului ecologic, dar şi a ADI-ului, care trebuie să asigure toate facilităţile legate de operare în lunile rămase neacoperite“, a declarat Georgeta Barabaş.
„Primarii sunt vinovaţi”
Contrar celor menţionate mai sus, administratorul public al judeţului, Dan Stoian, care s-a ocupat de implementarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor, aruncă răspunderea pe umerii primăriilor. „Fiecare primar trebuia să aibă grijă de gropile lui. Trebuiau să aibă un fond de rezervă, încă din 2005, pentru a putea închide gropile de gunoi neconforme, era de datoria lor să găsească aceste fonduri şi nu au făcut-o. Acum, le închidem noi prin intermediul acestui proiect, Consiliul Judeţean nu face decât să ajute prin ADI-ul creat. Operatorul de salubritate va suporta toate cheltuielile cu ridicarea, depozitarea şi transportul către deponeu atunci când va deveni funcţional“, a precizat Stoian.
Toţi trebuie să participe
Situaţia de criză primeşte o altă abordare din partea conducerii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), „Sistemul integrat de gestionare a deşeurilor judeţul Hunedoara“, care mizează pe implicarea tuturor factorilor. „În perioada imediat următoare, vor trebui construite platforme provizorii. Sunt convins că Unităţile Administrativ-Teritoriale, împreună cu Consiliul Judeţean, se vor concentra pe găsirea, pe zone, a unor spaţii pentru aceste platforme, apoi trebuie autorizaţie de la APM şi stabilirea condiţiilor în care se va face transferul către deponeu. Gunoiul nu poate fi dus în alte judeţe, pentru că asta ar însemna costuri fantastice. Susţin cu tărie că problema cu care ne confruntăm îi priveşte pe toţi, doar cu sprijinul şi implicarea tuturor se pot găsi cele mai bune soluţii, cu cele mai mici costuri. Trebuie luată o decizie comună pentru reglementarea situaţiei“, a susţinut Ioan Prip, directorul executiv al ADI Deşeuri.
Unde-s mulţi, puterea creşte
Şi, într-adevăr, discuţiile care s-au desfăşurat, ieri, la Consiliul Judeţean, s-au concentrat pe un preţ minim în gestionarea deşeurilor pentru locuitori. Potrivit şefului administraţiei judeţene, Dorin Gligor, „unul dintre punctele bifate a fost acceptarea de către primarii prezenţi a ideii că este nevoie de o soluţie unitară pentru depunerea deşeurilor, în sensul că toate primăriile să meargă pe acelaşi spaţiu în materie de rampă de gunoi. O cerere de ofertă din partea tuturor unităţilor administrative din judeţ induce posibilitatea succesului în negocierile de reducere a tarifului cu orice operator de rampă de gunoi, în comparaţie cu negocierea unei singure primării“.
Tot în cadrul discuţiilor de ieri s-a stabilit ca la începutul săptămânii viitoare, conducerea CJ Hunedoara şi reprezentanţii primăriilor din judeţ să se întâlnească cu mai multe firme care operează rampe de gunoi pentru a discuta despre preţurile pentru depozitarea temporară a deşeurilor în următoarele luni.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…