De câteva luni, paramedicii de la Asociaţia Salvital trag semnale de alarmă, dar situaţia lor nu a fost nici până acum rezolvată. Riscul de a nu-şi mai primi salariile creşte din zi în zi. „Pentru 1.800 de lei pe lună nu mai lucrăm! Închidem modulele şi mergem acasă!”, au spus, ieri, paramedicii la protestul din faţa Consiliului Judeţean şi a Prefecturii.
Salarii mai mici decât la ISU şi Ambulanţă
Pe lângă faptul că au lefuri mici, oamenii cred că nici acestea nu le vor mai încasa, din cauză că situaţia financiară a Asociaţiei Salvital este gravă. Paramedicii susţin că salariile colegilor din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi din Serviciul de Ambulanţă sunt mult mai mari decât ale lor.
„Principalele revendicări ale paramedicilor civili au ca obiect lipsa de interes a unor primării în ceea ce priveşte finanţarea pentru a ne putea continua activitatea. La nivel naţional nu se mai întâmplă nimic cu legea de preluare a paramedicilor SMURD la structurile ISU, care a primit aviz negativ la comisiile de specialitate. Noi nu avem siguranţa zilei de mâine. Suntem coordonaţi de cei de la ISU, dar nu avem aceleaşi drepturi. În situaţia de faţă, nu avem siguranţa zilei de mâine. Noi lucrăm şi suntem coordonaţi de ISU, avem aceleaşi intervenţii ca şi colegii noştri de la ISU, dar drepturile lor nu le avem. Avem familii, rate, suntem la fel de responsabili, dar, din ceea ce vedem noi, suntem trataţi cu indiferenţă. Vrem să tragem un semnal de alarmă la nivel local şi naţional. Dacă noi nu mai lucrăm, timpii de intervenţie la cazuri vor creşte foarte mult“, a declarat paramedicul Cristian Albu.
„Unele echipaje SMURD se vor închide. Luna aceasta am avut o întârziere de şase zile la plata salariilor. Cerem să fim băgaţi în seamă. Noi nu facem politică“, a adăugat Cristian Albu, paramedic la Salvital.
Protestatarii au avertizat că în lipsa finanţării şi a pericolului de a nu-şi putea lua salariile pe luna martie, vor înceta lucrul, ceea ce va avea efecte asupra timpilor de răspuns la intervenţii, care vor fi mult mai mari.
„De la autorităţi aşteptăm să se remedieze situaţia şi să fim băgaţi în seamă. Noi nu facem politică, nu întrebăm dacă şi-au plătit cotizaţia, dacă ne-au dat aviz favorabil sau nu. Noi ne facem treaba, facem ce am învăţat, nici mai mult, nici mai puţin“, a arătat Albu.
Consiliul Judeţean creşte cotizaţia
Administratorul public al judeţului, Costel Avram, a coborât printre protestatari, la fel şi preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora. Cei doi le-au spus protestatarilor că în şedinţa de astăzi, miercuri, a CJ Hunedoara, se va majora cotizaţia pe care o achită instituţia la Asociaţia Salvital, de la cinci la şapte lei pe an pentru fiecare locuitor al judeţului.
„Consiliul Judeţean are bugetul mai mic cu 30 la sută faţă de anul trecut, dar am făcut tot posibilul şi modificăm structura bugetului pentru a satisface nişte necesităţi ale Salvital“, a dat asigurări preşedintele CJ Hunedoara.
O delegaţie a protestatarilor a fost primită, ieri, şi de prefectul de Hunedoara, Vasilică Potecă. „Activitatea paramedicilor de la Smurd-Salvital Hunedoara este foarte importantă pentru locuitorii judeţului Hunedoara şi sunt sigur că la nivel guvernamental va fi găsită o soluţie pentru rezolvarea acestei probleme. Dacă modulele Smurd-Salvital nu ar mai fi operaţionale, sistemul de urgenţă din judeţul nostru ar avea de suferit, şi nu ne dorim acest lucru. Este normal ca o muncă atât de importantă, ca cea a salvatorilor Smurd-Salvital, să fie remunerată pe măsură”, a declarat Vasilică Potecă, prefectul judeţului Hunedoara.
„Trebuie să încercăm să găsim soluţii la problemele Salvital. Se pare că soluţia finanţării Salvital de către comunităţile locale nu este cea mai bună, pentru că şi acestea au reduceri de bugete. Va trebui să găsim o soluţie intermediară între Guvern, Ministerul Afacerilor Interne şi comunităţile locale. Acest lucru se poate lăsând patimile de-o parte şi discutând cinstit problema paramedicilor din judeţul Hunedoara. Activitatea Salvital şi a paramedicilor este foarte importantă“, a adăugat prefectul.
Lucrează pentru comunitate
„Am ţinut neapărat să nu se blocheze activitatea paramedicilor de la Salvital. Cred în înţelepciunea factorilor decizionali, pentru a contribui la salariile paramedicilor. Am ajuns aici, deoarece există o lege trimisă de preşedinte pentru reexaminare. Apoi, unii primari, politic, s-au retras din Asociaţia Salvital. Dar, oamenii aceştia au lucrat pentru comunicate. Ar fi păcat, ca după 15 ani să se închidă. Acum nu avem bani“, a declarat Petru Mărginean, preşedintele-director al Asociaţiei Salvital.
Un număr de 27 de primării s-au retras din Asociaţia Salvital, motivând probleme financiare. Situaţia trebuie clarificată şi asta cât mai repede. Nu este normal ca paramedicii să lucreze în două structuri, ISU şi Salvital. Paramedicii de la Salvital trebuie să dea examen, să fie angajaţi, care trec testele, la ISU Hunedoara, iar Asociaţia să se desfiinţeze, neavând bani pentru plata salariilor. Este foarte simplu, de ce politicienii nu rezolvă problema?
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
auzi ,,pentru 1800 de lei pe luna nu mai lucram", de ati sti voi cita lume ar vrea sa lucreze pentru bani astia.sa fi invatat si voi carte serioasa si sa fi ajuns acolo unde se iau bani multi.
Dar nu va obliga nimeni sa lucrati ,oricum sinteti un serviciu in plus si aiurea.
Exista ambulanta si smurd , nu va convine ,dati examene si intrati in aceste structuri