Comunitate

Parc de panouri solare în Ţara Haţegului

Nicolle Ebner

Primarii din Ţara Haţegului au înţeles la timpul potrivit importanţa asocierii în vederea derulării unor proiecte comune. I-au „luminat” schimburile de experienţă efectuate în Europa, dar mai ales, vizita în departamentul Finistere (situat în regiunea Bretania din vestul Franţei).

General Berthelot – o investiţie oportună

Consiliile locale ale primăriilor Densuş, Sălaşu de Sus, Pui, Râu de Mori, Toteşti, Răchitova, Sântămăria Orlea şi General Berthelot s-au asociat în vederea realizării unui parc de panouri solare, care să asigure iluminatul public în toate cele opt comune. Proiectul este în fază incipientă, iar coordonatoarea – mai bine spus, cea care a reuşit să-i convingă pe edilii şefi ai comunelor vecine de oportunitatea unui asemenea proiect, este primarul comunei General Berthelot, Marina Huzoni. Potrivit primăriţei, parcul se va întinde pe o suprafaţă de trei hectare şi va fi amplasat pe teritoriul localităţii General Berthelot. Firma din Timişoara angajată pentru întocmirea proiectului este una cu experienţă în domeniu, aşa că primarii nu-şi fac mari probleme privind obţinerea finanţării externe.

Densuş-„bio-gaz” sau „bio-diesel”

Primarul comunei Densuş, Sorin Ştefoni, spune că Asociaţia Intercomunală Tara Haţegului lucrează şi la un proiect de ardere şi transformarea deşeurilor menajere în „bio-diesel”, sau „bio-gaz”. „Pentru proiectul prin care se obţine „bio-diesel” s-a oferit o bancă din Luxemburg să suporte 48 la sută din costuri, iar noi să găsim sursele de finanţare pentru restul. Varianta cealaltă, de „bio-gaz”, este cu finanţare europeană. Aşteptăm datele tehnice, pe baza cărora vom analiza şansele de implementare cu Agenţia pentru Protecţia mediului. „Bio-gaz”-ul sau „bio-diesel”-ul va fi vândut, ceea ce înseamnă că vom reuşi să atragem venituri la bugetele locale. În plus, locuitorii vor fi scutiţi de la plata colectării şi transportului deşeurilor menajere”, declară primarul comunei Densuş, Sorin Ştefoni.

Sălaşu de Sus-tineri fermieri şcoliţi în Kemper…

Impresionat de vizita în departamentul Finistere-Franţa a fost şi primarul comunei Sălaşu de Sus, Sorin Marica. De anul viitor, pe perioada vacanţei de vară, tineri cu vârstele cuprinse între 16 şi 18 ani şi ai căror părinţi sunt mici fermieri (ferme de subzistenţă) vor fi trimişi în fermele din Kemper-judeţul Finistere. „Să înveţe, de la familii care au copii de vârste apropiate, cum se munceşte într-o fermă. Acolo, toţi membrii familiei de fermieri au atribuţii şi contribuie la bunăstarea şi dezvoltarea gospodăriei”, povesteşte primarul comunei Sălaşu de Sus, Sorin Marica.

… şi în „sejururi lingvistice”

Relaţiile comunităţii Sălaşu de Sus cu francezii durează de mai mulţi ani. Grupuri de patru-cinci studenţi din Franţa veneau câte 18 zile în vacanţa mare şi organizau „sejururi lingvistice”, ce implicau cursuri de aprofundare a cunoştinţelor de limbă franceză şi comunicare, activităţi de petrecere a timpului liber în mod educativ pentru toţi copiii comunei. Anul acesta, primarul vrea mai mult. „În 2010, vrem să organizăm o tabără în Retezat. Vom discuta cu directorii şcolilor şi vom face o selecţie a elevilor care vor participa la tabăra cu studenţii francezi. Vom încerca să-i recompensăm astfel pe elevii buni, conştiincioşi şi care au noţiuni de limbă franceză, tabăra fiind o bună ocazie de aprofundare a limbii”, a adăugat primarul Sorin Marica.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura