Parcă au intrat în pământ
Anual, la nivelul întregii ţări, se raportează peste 3.000 de sesizări legate de dispariţia copiilor, iar anul trecut, în judeţul Hunedoara, au fost 60 de cazuri de copii daţi dispăruţi, dar toţi au fost găsiţi. Însă, de-a lungul anilor, au mai fost cazuri ale unor copii care pur şi simplu par să fi intrat în pământ, nimeni neputând să dea date concrete legate de ce s-ar fi putut întâmpla cu ei.
Şapte copii care n-au mai revenit acasă
Valentin Petre Graur a dispărut din Lupeni în 15 august 2011. La data la care a plecat de acasă avea 14 ani. Părinţii au explicat poliţiştilor că băiatul plecase în repetate rânduri de la domiciliu, ultima dată în luna mai 2011, fiind găsit, după o lună şi jumătate, în Bucureşti. Acum, însă, nici urmă de el.
Robert Ferenc Furu avea 15 ani în luna octombrie a anului 2007, când a dispărut din Vulcan. Părinţii spun că, într-una din seri, în jurul orei 18:00, a plecat să facă cumpărături de la un magazin din localitate şi nu s-a mai întors. Interesant este că dispariţia a fost constantă de Poliţie în luna ianuarie 2008.
Cosmina Florica Frăţilă avea aproape şase ani în 21 iunie 1999, când a dispărut din Hunedoara. Din datele Poliţiei se arată că sesizarea dispariţiei a fost făcută de mama fetei la data de 30 iunie 1999. Ea mai fusese plecată şi în luna aprilie a acelui an, dar atunci a fost găsită cerşind pe raza oraşului Simeria. Ionel Daniel Pleşca avea cinci ani în iunie, 1997, când a dispărut din Hunedoara, în timp ce mama lui era plecată la spital. Nu putea spune decât „mama“ şi „tata“, copilul suferind de imaturitate psihoafectivă şi tulburări de vorbire. Ioan Popa a plecat în februarie 2005 de acasă, din Deva, la vârsta de 16 ani. Le-a lăsat părinţilor un bilet de adio, din care reieşea că a plecat să devină luptător K1 sau bodyguard. Paul Andrei Erdoş, din Deva, a dispărut de pe raza comunei Dobra, în timp ce se afla la pescuit pe malul Mureşului, la data de 8 aprilie 1999. La acea dată avea 17 ani. Marius Ionuţ Crişan, din comuna Veţel, avea doi ani şi patru luni la data de 17 august 1994, când a dispărut în apropierea satului, în timp ce se juca lângă o haldă de steril. În zonă se aflau un puţ minier şi un lac.
De la dispariţia lor, toţi aceşti şapte minori n-au mai fost găsiţi şi nu se ştie nimic de ei până în momentul de faţă.
Poliţia şi Focus colaborează
Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al judeţului (IPJ) Hunedoara, spune că în general, în cazul copiilor dispăruţi, este vorba de plecări voluntare. „În general sunt plecări voluntare şi sunt găsiţi la scurt timp după ce au plecat de acasă. Dar în situaţia copiilor dispăruţi de mulţi ani, cazul nu se clasează până ce acel copil nu este descoperit. Colaborăm cu cei de la asociaţia Focus, lucrăm cu fotografii îmbătrânite, cazurile rămân în evidenţa noastră“, precizează Bogdan Niţu.
Cătălin Merlau, purtătorul de cuvânt al Centrului Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual – Focus, vorbeşte, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, despre colaborarea cu Poliţia Română. „Colaborarea cu Poliţia se realizează în baza protocolului pe care Focus îl are încă din anul 2007 cu Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR). Astfel, marea majoritate a cazurilor instrumentate de specialiştii noştri sunt referite chiar de Poliţie, însă avem şi cazuri sesizate direct de către familie sau de către reprezentanţii altor instituţii. Focus mediatizează cazurile numai după ce există o consultare prealabilă cu poliţiştii care sunt responsabili de activităţile de căutare în vederea identificării copiilor dispăruţi”, spune reprezentantul Focus.