ActualitateFlash

Parcul Corvin sub bocancul unui contract păgubos

02 cladire parcul corvin hunedoara (10)Volodia Macovei

Consiliul Local Hunedoara a blocat repararea unui contract păgubos, încheiat în 2005, lăsând municipalitatea în imposibilitatea de a face investiţii necesare la Parcul Corvin. Culmea este că chiar firma implicată în contract a cerut, printr-o adresă către Primărie, modificarea contractului.
Ca date tehnice de la votul din şedinţa de ieri, doar şase consilieri de la Hunedoara au sprijinit demersul reparatoriu al Primăriei, Dan Bobouţanu şi Claudiu Voinia (PSD), Mircea Artean şi Mircea Costa (PNL), Ladislau Farcas (PDL) şi Maria Mornea (PC). Restul de consilieri de la PDL, PNL, UNPR şi chiar PSD (Ana Maria Aldea) au votat împotrivă.
Primăria numai a pierdut
Contractul de asociere în participaţiune despre care e vorba a fost încheiat în 2005, când primar era Nicolae Schiau, între municipalitate şi societatea Proiect Design din Hunedoara. Un contract benefic, aparent, şi care ar fi fost făcut pentru că primăria nu avea bani să investească în Parcul Corvin. Aparent, pentru că în cei opt ani care s-au scurs, firma respectivă nu a făcut ce a promis, adică reamenajarea parcului, montarea de mobilier urban modern, plantarea de arbuşti, refacerea gazonului, amenajarea de grupuri sanitare ecologice, spaţii de joacă pentru copii, fântâni arteziene ş.a. În plus, municipalitatea de la Hunedoara a fost văduvită şi de redevenţa cuvenită, care ar fi fost de peste 8.000 de euro pe an. Cum s-a întâmplat acest lucru?
Clauze în favoarea SRL-ului
Conform contractului de asociere în participaţiune încheiat pe vremea primarului Schiau, cele două părţi se asociau „în vederea exploatării, din punct de vedere comercial, a unui teren în suprafaţă de 33.000 mp”, aceasta fiind suprafaţa parcului, participarea municipalităţii fiind terenul respectiv. Câştigul SRL-ului din această afacere era posibilitatea de a face, pe o suprafaţă de 3.600 de metri pătraţi, un fast-food (în foto), cu terasă şi tot ce mai trebuia. De aici încolo, contractul are prevederi care favorizează evident firma şi blochează orice intervenţie a municipalităţii.
Astfel, firma Proiect Design era obligată la plata unei redevenţe de 10 procente din profitul fast-food-ului, dar nu mai puţin de 8.000 de euro pe an. Aşadar, în timpul scurs de la încheierea contractului, municipalitatea ar fi trebuit să încaseze peste 64.000 de euro. Dar nu a încasat nici un leuţ. Şi asta, deoarece contractul prevedea plata redevenţei doar din momentul în care fast-food-ul firmei începea să funcţioneze efectiv. Lucru care nu s-a întâmplat, respectiva investiţie nefiind realizată nici în ziua de astăzi. Mai mult, municipalitatea, chiar dacă ar fi vrut să termine cu această afacere păguboasă, nu putea, denunţarea unilaterală a contractului însemnând plata daunelor interese în raport cu paguba, plus beneficii nerealizate de firmă pe o perioadă de 15 ani, calculate în euro, adică o grămadă de bani.
În paranteză fie spus, ca un detaliu deloc de neglijat, această afacere se pare că a fost şi în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Voturi împotriva normalităţii
Încercând să iasă din această situaţie, municipalitatea din Hunedoara a propus ieri un proiect de hotărâre prin care să fie pus în contract un act adiţional. Acest act însemna, de fapt, ruperea din suprafaţa totală a porţiunii de 3.600 de metri pătraţi şi asocierea cu firma respectivă doar pe această suprafaţă, unde ar urma să fie fast-food, pizzerie, terasă, astfel încât parcul să intre din nou în administrarea directă a primăriei. În plus, pentru a nu reitera situaţia din anii trecuţi, actul adiţional prevedea şi obligaţia firmei de a termina investiţia în maximum un an de la emiterea autorizaţiei de construcţie, respectiv din 16 iulie 2013.
Soluţia propusă de Primărie era simplă şi clară, dar, din motive care ne scapă, majoritatea conslierilor a votat împotrivă, deşi acest vot este şi contra intereselor cetăţenilor Hunedoarei. Vom reveni cu detalii ale acestei afaceri dubioase.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura