Făcând un scurt istoric al Parcului Industrial Hunedoara, în funcţie de cifrele din buget, dar şi de gradul de ocupare înregistrat de-a lungul vremii, anul curent se pare că va aduce conducerii instituţiei noi provocări. Nu de alta, dar schimbările alerte ce se petrec la nivel economic naţional sau greutatea cu care o societate primeşte o linie de finanţare pentru dezvoltarea afacerii reprezintă doar o parte din factorii ce îşi spun cuvântul.
Locurile de muncă vin odată cu implementarea investiţiei
„În momentul de faţă avem trei parcele libere: una de 3.100 metri pătraţi, alta de aproape 3.000 de metri pătraţi şi încă una de 5.700. Mai suntem în discuţii cu un agent economic care şi-a manifestat dorinţa de a activa în Parc. Trebuie însă să se ştie foarte clar că nu noi ne ocupăm cu crearea de locuri de muncă, ci societăţile care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Parcului. Prin politica de management şi pachetul de facilităţi oferite, căutăm să-i determinăm pe agenţii economici să vină aici. Modalitatea în care aceştia reuşesc să-şi implementeze investiţia nu mai ţine de noi. Mai mult decât atât, contractul de concesiune este parafat între Consiliul Local Hunedoara şi agent, nu între Parcul Industrial şi acesta. În cazul unor nemulţumiri, singura entitate juridică ce are dreptul legal să i se adreseze este Consiliul Local. Noi doar administrăm şi monitorizăm ceea ce se întâmplă în perimetrul aferent Parcului, nicidecum nu putem pune presiune, să grăbim sau să influenţăm cumva, activitatea economică a firmelor”, susţine Valeriu Bejinariu (foto), directorul general al SC Parc Industrial Hunedoara SRL.
Încasările din activitatea de bază au crescut gradual
Pe de altă parte, dacă în 2012, doar şase agenţi economici alegeau Parcul Industrial Hunedoara pentru a-şi desfăşura activitatea, în acest moment, pe platformă sunt în număr mai mult decât dublu, mai exact 13. „Agenţii economici care se găseau în Parcul Industrial la nivelul anului 2012, atunci când s-a schimbat administraţia, erau: Star Conf, Anorom, Aliodor, Assa Abloy, Colber Corporation, Glial Team, iar pe picior de plecare, din cauza datoriilor înregistrate către Parc, mai erau Tigem, Loyal şi Everest. De asemenea, au plecat şi cei de la Intercom. Referitor la creanţe, cele de la Tigem şi Everest au fost recuperate integral, iar de la Loyal nu au mai putut fi recuperate, din cauză că executorul judecătoresc nu a avut ce să execute. După anul 2012, prin efortul administrativ al echipei de la SC Parc Industrial SRL au venit noi agenţi economici. E vorba de Bivaria, Cadelplast, Europa Steel. Eurovenus, Ital Crea, Manufactura, Mirkos, Proeuro, Ireco, Service Compresoare, Mihaela Spedition şi Clador. Între timp, dintre cei enumeraţi au plecat Manufactura, Mirkos, Proeuro şi Ireco, din pricină că nu au reuşit să-şi rezolve finanţarea pentru implementarea proiectului investiţional. În Parc mai există de dinainte de 2012, un mic releu al companiei Orange, dar care nu generează plusvaloare, şi mai este, de asemenea, Asociaţia Română de Reciclare, care fiind în parteneriat cu autoritatea locală, nu plăteşte taxe către noi sau primărie. Cei de la Orange achită foarte puţin, nedesfăşurând activităţi lucrative”, a precizat Valeriu Bejinariu. Potrivit aceluiaşi director general, şi cifrele s-au schimbat pozitiv, de-a lungul anilor. Astfel, în 2010, valoarea încasată din activitatea de bază a fost de 42.293 lei, în 2011 Parcul a ajuns să colecteze 47.692 lei, în 2012 când s-a schimbat administraţia, valorile au crescut la 58.261 lei, în 2013 au atins 143.075 lei, în 2014 erau de 495.624 lei, iar în 2015 au acces la 634.000 lei. Cât priveşte anul 2016, conducerea Parcului a estimat nu mai puţin de 602.000 lei. Asta, în condiţiile în care taxa de administrare a fost redusă cu 40 la sută din 2012 încoace, deci şi veniturile vin mai greu la buget.
De ce Parcul Industrial Hunedoara?
Pentru că:
– acordă stimulente semnificative, cum ar fi scutiri la taxe şi impozite locale pe clădiri şi terenuri, în interiorul parcului; terenurile dispun de Acord de mediu, studii geo şi topo care pot fi puse la dispoziţia investitorilor, în mod gratuit;
– oferă următoarele preţuri:
Taxa concesiune (redevenţă): minimum 0,10 euro/mp/an,
Taxa administrare: 0,09 euro/mp/lună, exclusiv TVA.
– acordă următoarele facilităţi: primele trei luni, concesionarul este scutit de la plata taxei de administrare, urmând ca diferenţa de până la 24 de luni, respectiv următoarele 21 de luni, concesionarul să achite 0,06 euro/ mp/lună, fără TVA din această taxă. Din luna 25 şi până la 49 de ani se va achita o taxă de 0,09 euro/mp/lună, fără TVA.
– după îndeplinirea, timp de doi ani, a obligaţiilor contractuale, investitorii au posibilitatea de a achiziţiona parcelele care fac obiectul concesiunii, la un preţ stabilit în urma procedurii de evaluare.
– concesionarii dispun de toate utilităţile: energie electrică, gaz, apă potabilă şi canalizare, căi de acces, telefonie.
– închiriere spaţii în Sediul Administrativ începând cu preţul de 1,50 euro/mp/lună, fără TVA.
Contact:
Telefon: 0354-416.554, Fax: 0354-416.555,
E-mail: parcindustrialhunedoara@yahoo.ro
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
Tirg de vechiruri in Parcul Industrial ?
Magdaleno' , Magdalenoo'
Mai nou incasezi direct venituri din reclame ?
Sau cum sa intelegem, numere de telefoane si adrese de e-mail in "articole" ???