Părerile subiective ale unei frânturi de generaţie
Am participat, la acest sfârşit de săptămână, la întâlnirea de 25 de la terminarea facultăţii. Am fost curios să văd care sunt opiniile colegilor mei referitoare la vremurile pe care le trăim.
Am constatat că aproape jumătate dintre cei prezenţi (deci vreo 70 din 145) au propriile afaceri. Evident, nu a fost nevoie să-i întreb personal, s-au descris singuri cu ocazia prezentării de grup, în faţa profesorilor. Cu mici excepţii, toţi s-au plâns – nu excesiv, dar totuşi… – că le merg prost afacerile. Un coleg din Bacău, patron al unei firme cu peste 60 de angajaţi, a spus de faţă cu toţi că nici nu-şi imaginează continuarea afacerilor fără compromisuri majore cu politicul. Tot el călătoreşte des în Occident şi a confirmat ceea ce ştim toţi – anume imaginea generală extrem de nefavorabilă pe care o au străinii despre români. Cei care fac figură onorabilă sunt excepţiile – opinia generală rămâne profund în defavoarea noastră.
La vârsta la care elanurile mai sunt încă posibile, impresia este că România va fi de acum înainte într-o criză perpetuă, iar speranţele pentru viitor trebuie să fie extrem de rezervate. Toţi, dar absolut toţi cei care au copii (copii, vorba vine, copiii sunt deja tineri aflaţi în jurul vârstei de 20 de ani…) au spus că ar dori să-i vadă plecaţi, în pofida durerii evidente din glasul unora. Alţii au spus că le pare rău că la un moment dat, nu au plecat ei. Motivul – mereu era ceva care îi făcea să spere că totuşi…
Unii dintre colegi au deţinut sau deţin funcţii importante în aparatul de stat. Unii au plecat odată cu fosta putere sau se chinuie să supravieţuiască, alţii sunt, cum s-ar spune, „pe val”. Astfel, unul dintre colegi este prim-vicepreşedintele PDL Mureş şi director general adjunct al ARR – adică Autoritatea Rutieră Română. „Dacă vreţi să înjuraţi pe cineva pentru legea care vă obligă ca din toamnă să vă cumpăraţi pneuri de iarnă, atunci pe mine trebuie să mă înjuraţi!” a spus el. Unii au râs, alţii nu – în funcţie de câţi bani au prin buzunare şi spaţii prin balcoane pentru a depozita încă un rând de pneuri. În rest, el nu se plânge de nimic – nici nu ar avea de ce…
Din fericire, s-au evitat cu grijă discuţiile politice, cele care de regulă învrăjbesc oamenii şi transformă prietenii în duşmani.
Felicitari!Frumoase aceste intilniri!
Din cele ce descrieti, am retinut 3 aspecte:
1.Ati redescoperit „gaura de la covrig”, prin :”va fi de acum înainte într-o criză perpetuă, iar speranţele pentru viitor trebuie să fie extrem de rezervate”
Asta o stie oricine , mai citit (chiar si unii idioti)!
2.”Alţii au spus că le pare rău că la un moment dat, nu au plecat ei.”-este semnul ca intradevar au trecut cei 25 de ani si se adevereste faptul ca nu toti pot pleca. Si este chiar lucrul prin care ne deosebim unii de altii !!
3.” Din fericire, s-au evitat cu grijă discuţiile politice”- aceste discutii le ridica de regula ce-i implicati si cei de la putere.
Si chiar v-ati abtinut????
Sa vedeti insa, ca vor fi si mai interesante cele urmatoare , peste 5 si 10 ani.
Atunci insa vor fi tot mai putini participanti !
S-auzim numai de bine !