Parfumul Orăştiei de altădată
La Orăştie, a existat o comunitate importantă, care şi-a legat destinul de istoria oraşului Paliei: comunitatea evreiască. Ceea ce se ştie, astăzi, despre existenţa ei, reprezintă doar mici părticele ale unui „puzzle” care, printr-o cercetare sistematică, ar putea fi reconstituit.
Ce mică este lumea!
Desigur, comunitatea evreilor din Orăştie a fost una destul de importantă, mulţi dintre comercianţii renumiţi fiind evrei. Este suficient să ne amintim, de pildă, de Praizic.
De la primarul Orăştiei, Alexandru Munteanu, am aflat, însă, o întâmplare deosebit de frumoasă şi, în acelaşi timp, neaşteptată, care ne poartă cu gândul la începuturile secolului trecut.
„Anul trecut, am efectuat o scurtă vizită în Israel, prilej cu care am vizitat câteva obiective din localitatea Lehavim. Cu ocazia unei întâlniri, la Primăria din Lehavim, am avut ocazia să cunosc mai multe familii de evrei, stabilite acum în Israel, dar care fie au avut tangenţă cu Orăştia, fie s-au născut, au copilărit şi au crescut la Orăştie. Aceste familii sunt, în marea lor majoritate, octogenare. Nu mică mi-a fost mirarea când, la un moment dat, discutând cu un domn în vârstă, am aflat că provine din Orăştie. Acel domn mi-a arătat două fotografii de epocă (n.r. – fotografiile sunt reproduse în material). Într-una apărea în faţa unei clădiri de pe strada Armatei, o casă frumoasă, impunătoare, iar în cealaltă, apărea împreună cu tatăl său în interiorul Casei Vulcu. Mi-a povestit că era prin clasa a V-a în perioada în care cele două fotografii au fost realizate. Casa din strada Armatei este fosta clădire în care, până în urmă cu câţiva ani, a funcţionat Primăria municipiului Orăştie. Aceasta a fost între timp revendicată şi renovată. Dincolo, la parterul Casei Vulcu, funcţiona un magazin ai cărui proprietari erau evrei. Şi aici, îl regăsim pe acel domn, acum în vârstă, într-o fotografie de epocă, alături de tatăl său, care îşi desfăşura activitatea la acel magazin. Casa din strada Armatei (foto), adică fosta primărie şi magazinul care funcţiona la parterul Casei Vulcu, aparţineau familiiilor William Jacob şi Joseph Avney”, povesteşte primarul Alexandru Munteanu, pe care această întâmplare l-a mai determinat să exclame că, totuşi, „lumea e mică!”
„I-am invitat la noi”
Surprinzătoarea întâmplare l-a determinat pe Alexandru Munteanu să lanseze, acolo, la Lehavim, familiilor de evrei care au trăit la Orăştie, o invitaţie de a vizita oraşul Paliei.
„Multe dintre clădirile Orăştiei au o încărcătură istorică deosebită. Cele două despre care am vorbit, clădirea fostei primării şi Casa Vulcu au o rezonanţă istorică ce se întinde pe mai mult de un secol. Am invitat acele familii pe care le-am întâlnit la Lehavim să viziteze Orăştia, pentru că au depănat amintiri frumoase, pline de nostalgie, despre oraşul în care au trăit. Merită din plin să rememoreze aici clipele acelor vremuri de care se leagă copilăria şi tinereţea lor”, a spus edilul din Orăştie.
Două lumi, legate simbolic
„Povestea de la Lehavim este, pentru mine, un exemplu că există anumite întâmplări de natură să lege două lumi diferite. Clădirea fostei primării, din strada Armatei, şi-a regăsit identitatea. Doresc ca acelaşi lucru să se întâmple şi în privinţa Casei Vulcu”, a mai precizat Alexandru Munteanu.
Astăzi, comunitatea evreiască nu mai există, ce-i drept, la Orăştie. Însă, amintirea acelei comunităţi se face încă simţită. Clădirea Sinagogii, aflată astăzi în administrarea municipalităţii, şi având ca destinaţie găzduirea şi desfăşurarea de manifestări cultural-artistice, şi-a păstrat forma iniţială.
Casa Vulcu, clădirea fostei primării, Sinagoga sunt mărturii ale unor vremuri în care Orăştia putea fi considerată un veritabil „mozaic cultural”, din care, an după an, se pierd tot mai multe părticele…