Parlamentul European sperã sã-i trimitem oameni serioşi
Deşi mai este vreme până la alegerile europarlamentare de anul viitor, o febră ciudată a cuprins clasa politică românească şi tot felul de personaje dau de veste că îşi doresc să reprezinte România în Parlamentul European. Despre ce înseamnă a fi parlamentar european şi cum ar trebui să fie oamenii pe care îi trimitem la Bruxelles, să nu ne mai facem de minune, am discutat cu europarlamentarul hunedorean Iuliu Winkler (foto).
Responsabilitatea e a partidelor
Veştile rele că năzuiesc spre Parlamentul European (PE) niscaiva semi-analfabeţi, o vedetă de reviste pentru adulţi şi câţiva comunişti bătrâni, dornici de benchetuit prin Bruxelles, ne strâng în spate. Vom continua să populăm chiar şi vârful societăţii europene cu incapabili, după ce am trimis o mulţime în Parlamentul de la Bucureşti?
Parlamentarul european Iuliu Winkler se fereşte să facă prognoze sau comentarii pe această temă. El spune că alegerile europarlamentare din 2014 sunt o problemă de maximă responsabilitate pentru partidele politice româneşti şi unele nume care se vehiculează acum nu reprezintă alegerea finală a acestora. „Partidele politice româneşti şi chiar persoanele ce intenţionează să candideze independent trebuie să înţeleagă că în Parlamentul European e nevoie de oameni de calitate, pentru că ei vor lua parte la decizii majore la nivel european, care vor afecta şi România. Nu cred că putem privi decât cu mare seriozitate aceste alegeri”, spune Winkler.
Nu te poţi pricepe la toate
Aflat în PE de şapte ani, Iuliu Winkler spune că munca acolo şi atingerea unui grad de competenţă respectat sunt chestiuni de durată: „Când am ajuns prima oară acolo, era pe final de mandat, şi am crezut că, dacă sunt harnic şi mă strădui suficient, voi reuşi să intru în ritm chiar şi numai într-un an şi jumătate. Nu a fost chiar aşa. Perioada aceea mi-a folosit pentru a învăţa cum funcţionează mecanismul. Evident, trebuie să fii harnic, să înveţi mereu, dar ai nevoie şi de seriozitate şi profesionalism. Apoi, pentru a fi un europarlamentar eficient, trebuie să câştigi încrederea colegilor tăi din celelalte ţări europene, or această încredere vine din muncă multă, valoare profesională – să ştii foarte bine un domeniu, nu să spui că te pricepi la toate -, participare activă, performanţă. Trebuie să dovedeşti că meriţi încrederea colegilor şi atunci ai toate şansele de a-ţi îndeplini rolul la capacitate maximă”.
Legat de candidatura sa la un nou mandat în PE, Iuliu Winkler spune că aceasta depinde de decizia internă a conducerii UDMR. „Eu sper ca tot ce am făcut până acum, în calitate de parlamentar european, realizările personale şi în grup, experienţa şi sistemul de relaţii pe care l-am construit, să mă recomande pentru o nouă candidatură. Îmi doresc să am ocazia să duc mai departe ce am început”, spune Iuliu Winkler.
Doar 6.000 euro de căciulă
Cât priveşte mirajul realizării financiare prin dobândirea statutului de europarlamentar, Iuliu Winkler spune că nu ar trebui să fie scop pentru candidaţi. „Din 2014, toţi parlamentarii europeni vor avea acelaşi salariu, de aproximativ 6.000 de euro, cu bani în plus pentru deplasări şi alte activităţi specifice. E un salariu foarte bun, pentru o slujbă la nivel european – într-un loc din Europa unde nu e chiar ieftin să trăieşti -, şi tocmai de aceea nu există nici o piedică în a face o treabă de calitate”, a concluzionat Winkler. (V. Macovei)