Categories: Comunitate

Parohia Greco-Catolică din Orăştie câştigă la CEDO împotriva statului român

Parohia Greco-Catolică din Orăştie a câştigat un proces împotriva statului român la CEDO. Acţiunea a fost intentată ca urmare a proceselor pe care greco-catolicii din Orăştie le-au avut în instanţele româneşti, în vederea recuperării bisericii din municipiu, pe care au pierdut-o în 1948, lăcaşul fiind dat cultului ortodox.
Decizia CEDO din 17 octombrie 2017 a dat câştig de cauză reclamanţilor, pe principiul securităţii juridice, avându-se în vedere durata prea mare a proceselor pe care le-au avut în România. De asemenea, statul român a fost obligat la plata de despăgubiri morale în valoare de 3.600 de euro către reclamanţi.
Şi-au construit o nouă biserică
Procesul prin care greco-catolicii din Orăştie au cerut retrocedarea bisericii a fost deschis în 2006 la Tribunalul Hunedoara. Abia în 2011, se definitivează acest proces, printr-o sentinţă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care nu li se recunoaşte dreptul de a recupera lăcaşul de cult. Instanţa şi-a motivat decizia prin faptul că 90 la sută din populaţia Orăştiei este ortodoxă, cea catolică fiind de circa unu la sută. Prin urmare, lăcaşul de cult a rămas în posesia cultului ortodox.
În 2012, Parohia Greco-Catolică din Orăştie sesizează CEDO în virtutea articolului 34 din Convenţie pentru protecţia drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. În urma analizării sesizării, magistraţii CEDO au „declarat admisibilă plângerea în temeiul articolului 6, al. 1 din Convenţie din cauza încălcării principiului securităţii juridice şi a declarat-o inadmisibilă în ceea ce priveşte restul cererilor”. Totodată, Curtea a obligat statul român la plata despăgubirilor de 3.600 de euro către reclamanţi în maximum trei luni de la data pronunţării deciziei, precum şi la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de acest proces.
În prezent, greco-catolicii din Orăştie şi-au construit o nouă biserică în municipiu, nemaifiind interesaţi de recuperarea lăcaşului de cult pe care l-au pierdut în 1948. „Nu vom mai deschide un nou proces în instanţă. Există o decizie definitivă dată de instanţă prin care s-a considerat că nu avem acest drept. La CEDO am câştigat pe motiv că procesele din România au durat prea mult. Am construit o nouă biserică în care ţinem slujbele religioase, biserica Sfântul Ilie Testiveanul”, a afirmat preotul paroh Silviu Lucian Bindea, de la biserica greco-catolică din Orăştie. (N. Bumbac)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

4 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

9 ore ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

9 ore ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

9 ore ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

9 ore ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

9 ore ago