Comunitate

Parteneriat de colaborare între Muzeul ASTRA din Sibiu și comuna Blăjeni. Tradițiile și specificul local, transmise mai departe, nealterate

Magdalena Șerban

„Centrul de Păstrare a Tradițiilor” din comuna Blăjeni, care este un pro­iect finanțat din fonduri europene, constituie obiectul unui parteneriat parafat recent, între administrația publică de aici și Muzeul ASTRA din Sibiu. Consolidarea identității locale, precum și transmiterea în special către noile generații a obiceiurilor și a meșteșugurilor specifice fac parte din planul administrativ pe care primarul Horia Jurca îl pune în aplicare pentru a asigura succesul zilei de mâine, referitor la scoaterea zonei în lumina reflectoarelor.

Turism cultural și cu dezvoltare sustenabilă
În baza protocolului de colaborare semnat recent de edilul Horia Jurca și Ciprian Ștefan, directorul general al Muzeului ASTRA, vor fi restaurate 180 de obiecte etnografice, fiind implicați 12 meșteri locali, iar laitmotivul cons­ti­tu­indu-l dezideratul de a duce mai de­parte tradițiile meșteșugărești speci­fice, la fel cum Muzeul ASTRA o face de mult timp, în Sibiu. „Centrul este în fază finală de execuție, urmează recepțio­na­rea lucrărilor și apoi punerea lui în cir­cuit. Tot ce se va face în materie de restaurare și obiecte expuse se va rea­liza sub directa monitorizare și im­pli­ca­re a specialiștilor de la Muzeului ASTRA din Sibiu. Va fi destinat publicului larg, scopul fiind de păstrare, transmitere și promovare a celor mai de preț valori ale zonei noastre și anume ceea ce am moștenit și ce trebuie prețuit: identi­ta­tea noastră locală și, până la urmă, națională. Mulțumesc domnului Ciprian Ștefan pentru onoarea pe care mi-a făcut-o prin semnarea acestui protocol de colaborare. Sperăm să sprijinim co­munitatea și mai mult decât până acum, în sensul de a păstra tradițiille noas­tre care sunt încă vii”, a punctat Horia Jurca (foto), primarul din Blăjeni. Reamintim că proiectul ce vizează spațiul amintit a fost câștigat prin GAL Țara Zarandului, în cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și înseamnă înființarea în satul Criș a unui centru de promovare a valorilor autohtone, fiind reabilitată o clădire din temelii, pentru a deservi atât ca punct muzeal cât și ca punct de pro­movare. E o formă de respect arătat îna­intașilor, în paralel cu aplicarea stra­tegiei de dezvoltare prin modernizare. Pe scurt, e bine să înaintezi și să te adap­tezi noilor vremuri, dar în egală măsură nu trebuie să-ți lași în urmă și să-ți pierzi originile și originalitatea dic­tată de patrimoniu și totodată zestrea păstrată cu dârzenie de străbuni.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura