Magdalena Șerban
Vineri, Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara a organizat o videoconferință cu experți în educație din Finlanda, întrunirea având ca obiectiv implementarea unui proiect educațional după model finlandez, la nivelul școlilor din județul nostru.
O altă mentalitate
La discuții au luat parte inspectori școlari, reprezentanți ai Casei Corpului Didactic Hunedoara, consilieri și profesori de sprijin din cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Hunedoara, dar și directori ai unităților de învățământ din județul Hunedoara. „Am avut deosebita onoare să îl reîntâlnim pe autorul și apreciatul expert în educație, domnul Ari Pokka, directorul Institutului Finlandez de Educație, fost președinte al Confederației Internaționale a Directorilor de Școală, precum și al Asociației Directorilor de Școală din Finlanda, împreună cu care s-a organizat întâlnirea în sistem videoconferință. Au fost alături de noi și preprezentanții Universității de Științe Aplicate din Häme (HAMK), doamna Nana Niskanen, specialist în Politici pentru Dezvoltarea educației și doamna Maaret Viskari, director, Global Education, în cadrul Universității de Științe Aplicate din Häme. Pentru a putea implementa un proiect educațional de o asemenea anvergură, care să fie cu adevărat potrivit și relevant pentru specificul comunității noastre, este nevoie de o analiză temeinică a situației reale, cu scopul asigurării sustenabilității proiectului și adecvarea la nevoile sistemului de educație. Așadar, s-au stabilit modul de cercetare și direcțiile strategice privind implementarea proiectului și a abordării finlandeze, urmând să aibă loc dezbateri cu directorii unităților de învățământ din județ pentru a contura un proiect relevant pentru specificul comunității noastre. Mulțumim pentru această oportunitate partenerilor, experți educaționali din Finlanda, îi asigurăm de buna colaborare și așteptăm cu interes întâlnirea următoare”, a subliniat inspectorul şcolar general al judeţului Hunedoara, prof. dr. Maria Ştefănie.
De ce exemplul Finlandei?
Pentru că are unul dintre cele mai eficiente modele educaționale din lume. Este țara în care 93 la sută dintre absolvenţii de liceu promovează examenul de bacalaureat, peste 65 la sută dintre liceeni ajung la facultate şi unde doar 10 la sută dintre cei care îşi doresc să devină profesori ajung la catedră. Aici, educaţia este adaptată permanent la realităţile lumii în care trăim și, în acest sens, a introdus unul dintre cele mai funcționale mecanisme de școlarizare. Mai exact, educația este configurată astfel încât tinerii sunt pregătiți atât pe plan școlar dar și pentru viață, pentru viitor, punându-se accent pe competențe practice și pe dezvoltarea unor aptitudini de care este nevoie astăzi. Așa că nu e de mirare că Finlanda este renumită pentru sistemul său revoluționar de educație care a stat drept model pentru multe alte țări. Vecina sa Estonia i-a preluat exemplul și în câțiva ani a surclasat-o la rezultatele obținute la testele internaționale PISA. De altfel, modelul finlandez a fost preluat și în învățământul românesc și au apărut și primele instituții care urmează didactica nordică.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…