Actualitate

„Pașapoarte de aur” în paradisul fiscal

O insulă din Pacific a vândut circa 2.200 de „paşapoarte de aur” inclusiv unor afacerişti ruşi sau indivizi căutaţi de poliţie ori politicieni corupţi care nu pot intra altfel în Uniunea Europeană sau Marea Britanie, dezvăluie o an­chetă realizată de The Guardian.

Cât costă cetățenia
Printre cei care au primit cetăţenie prin programul de sprijin pentru dez­vol­tare al ţării şi au beneficiat de „pa­şa­poartele de aur” se numără un om de afaceri sirian ale cărui afaceri se află sub sancţiunile SUA, un politician nord-coreean, un om de afaceri italian acuzat de escrocherie, un fost membru al unei bande notorii de motociclişti din Aus­tralia şi doi fraţi din Africa de Sud acu­zaţi de un jaf de criptomonede în va­loa­re de 3,6 miliarde de dolari. Schema de paşapoarte permite cetăţenilor străini să achiziţioneze cetăţenia pentru 130.000 de dolari, într-un proces care durează de obicei puţin peste o lună, totul fără a pune vreodată piciorul în ţară. Comercializat de agenţii ca unul dintre cele mai rapide, mai ieftine şi mai laxe scheme de „paşaport auriu” din lume, programul de sprijin pentru dez­voltare oferă acces fără restricţii, fără vize, la 130 de ţări, inclusiv Marea Bri­tanie sau state din UE. Vanuatu func­ţio­nează, de asemenea, ca un paradis fiscal, fără impozite pe venit, proprietăţi sau avere.

Investigație
Experţii au avertizat că schema este pregătită pentru exploatare, creând o uşă din spate pentru accesul în UE şi Marea Britanie şi permiţând grupurilor in­fracţionale transnaţionale să sta­bi­lească o bază în Pacific, iar legile fiscale din Vanuatu fac din ţară un loc atractiv pentru spălarea banilor. 116 milioane a încasat Vanuatu doar din vânzarea „pa­şapoartelor de aur” Programul de pa­şa­poarte, care a generat guvernului din Vanuatu venituri de peste 116 milioane de dolari anul trecut, a fost extrem de controversat de la relansarea sa în 2017, însă, până acum, nu au existat prea multe informaţii despre cine a cum­părat paşapoarte prin intermediul schemei. O serie de documente gu­ver­namentale interne obţinute de The Guardian detaliază numele şi naţion­a­li­ta­tea fiecărui beneficiar al unui paşa­port Vanuatu prin programul de sprijin pentru dezvoltare al ţării şi programul de contribuţie Vanuatu în 2020 şi ia­nuarie 2021. După o investigaţie de câ­teva luni, care a implicat căutarea dosarelor instanţelor publice, a listelor electorale, a înregistrărilor deceselor, a reţelelor sociale şi după discuţii cu po­liţişti şi surse din întreaga lume, The Guar­dian a reuşit să confirme identita­tea a zeci de persoane din listă.
Vanuatu a emis aproximativ 2.200 de paşapoarte în 2020 prin intermediul acestor programe – mai mult de ju­mă­tate (aproximativ 1.200) erau pentru cetăţeni chinezi. După aceştia, cea mai comună naţionalitate a beneficiarilor a fost nigeriană, rusă, libaneză, iraniană, libiană, siriană şi afgană. Două persoane din SUA, şase australieni şi o mână de oameni din Europa au fost, de ase­me­nea, printre cei care au aplicat pentru „pa­şaportul de aur”.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura