Castelul Corvinilor a fost gazda celei de-a noua ediții a „Târgului European al Castelor”, desfășurat în perioada 7-8 iunie, reunind laolaltă prestigioase fortărețe și castele din România, Bulgaria și Polonia. Sute de turiști au venit încă de la deschidere să viziteze standurile expozanților, fiind întâmpinați de cavaleri și domnițe, îmbrăcați în ținute de gală, medievale.
Instituții și monumente
Timp de două zile, vizitatorii au avut ocazia să exploreze standurile reprezentative ale următoarelor instituții și monumente: Muzeul Castelului Corvinilor, Muzeul Cetatea Neamț, Castelul Bran, Castelul Károlyi, Castelul Magna Curia – Muzeul Civilizației Dacice și Romane, Cetatea Medievală Mălăiești, Muzeul Național Brukenthal, Cetatea Feldioara – Marienburg, Cetatea Medievală a Severinului, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, Cetatea Făgăraș, Castelul Książ din Wałbrzych (Polonia), Cetatea Deva, Institutul Cultural de Stat – Centrul Cultural „Castelul Balcic” (Bulgaria), Cetatea de Scaun a Sucevei, Castelul Sturdza Miclăușeni, Cetatea Ardud și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
Număr impresionant de turiști
Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, a subliniat în deschiderea târgului: „Ca de obicei, Castelul Corvinilor este onorat de rolul de gazdă a unei manifestări care îşi doreşte să promoveze unitar, coerent şi eficient obiective culturale şi istorice importante din România şi din alte ţări ale Europei. Promovarea este extrem de importantă, mai ales în acest domeniu. În aceste zile speciale, vizitatorii Castelului Corvinilor, pe lângă aventura cunoaşterii unuia dintre cele mai spectaculoase edificii medievale din Europa, vor avea parte de momente interesante organizate în cadrul târgului nostru și de oportunitatea cunoașterii altor obiective cultural-istorice cu totul speciale, prin intermediul standurilor amenajate.”
Pe parcursul celor două zile, standurile expozanților au fost vizitate de un număr impresionant de turiști. La intrarea în târg, vizitatorii au fost întâmpinați de standurile producătorilor locali care activează sub sigla Asociației Producătorilor de Produse Tradiționale și Ecologice Hunedoara.
Mai mult, pentru a intra în atmosfera vremurilor de altădată, s-au organizat turniruri și concursuri medievale, tabere şi ateliere, tir cu arcul, dansuri şi prezentări de ţinute medievale, cascadorie şi lupte cavalereşti – reprezentaţii ale Ordinului Cavalerilor de Hunedoara şi ale Asociației Castelul din Carpați.
Târgul European al Castelor de la Hunedoara a demonstrat încă o dată importanța conservării și promovării patrimoniului cultural european, atrăgând mii de vizitatori și contribuind la consolidarea legăturilor culturale și turistice între țările participante.
Vorbesc gurile rele că un edil din zonă și-a făcut un plan extrem de ingenios…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că a reușit să miște lucrurile foarte bine și…
Dorin S., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată pentru constituirea unui…
Individul ar fi fost drogat când a comis infracțiunea, iar incendiul provocat de el putea…
Informații noi despre furtul tezaurului dacic de la Muzeul Drents, din Olanda. Mai exact, în…
Comisia Europeană a deschis o anchetă privind videoclipurile de pe TikTok care încurajează fetele să…