Natalia Bumbac
Patru hunedoreni au fost reţinuţi şi duşi cu propunere de arestare preventivă la Tribunalul Timiş, fiind cercetaţi în dosarul vinderii la preţ subevaluat a vagoanelor destinate casării de la CFR Marfă. Potrivit unor surse din anchetă, persoanele de la noi din judeţ pe care procurorii le vor arestate sunt Ovidiu-Dumitru Luca din Orăştie, Cristian-Valeriu Derscaru din municipiul Hunedoara, Constantin Gheorghiţoiu din comuna Băcia şi Alexandru Drăgan din Simeria.
Se cere arestarea foştilor şefi
Împreună cu cei patru hunedoreni au fost duşi în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Timiş alţi 14 bărbaţi şi o femeie, unii dintre ei cu funcţii de conducere la CFR Marfă. Primul pe lista persoanelor duse în instanţă cu propunere de arestare preventivă este Mihuţ Constantin Crăciun, fost director al CFR Marfă, urmat de Pavel Bărculeţ, Daniel Ciobanu, Florin-Claudiu Enache, Constantin-Nicolae Dragoescu-Alupoaie, George Niculescu, Eugen Tudor, Mircea Ion Maşcovescu, Gelu-Ioan Corodan, George-Corneliu Filip, Mihai Mutaşcu, Maria Voica, Ion Găbreanu, Stănel Rădulescu şi Doru Moţi. Acuzaţiile aduse de anchetatori inculpaţilor sunt de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, şantaj, fals intelectual şi uz de fals. Dosarul este instrumentat de procurorii DIICOT Timişoara.
Au aranjat tranzacţia
Anchetatorii au suspiciuni că în cursul anului 2016, gruparea formată din persoanele enumerate mai sus a pus la cale vinderea a 2.450 de vagoane destinate casării către firma SC Remat SA Călăraşi la un preţ mai mic decât cel real. Astfel, indivizii ar fi aranjat tranzacţia plecând de la întocmirea actelor de casare a vagoanelor, până la licitarea bunurilor pe Bursa de Mărfuri Bucureşti. Toate aceste acţiuni au fost făcute cu ştiinţa şi implicarea şefului CFR Marfă, a şefilor de la sucursalele companiei şi în conivenţă cu reprezentanţiii firmei Remat, susţin procurorii. Spre exemplu, deşeurile metalice rezultate din casarea vagoanelor au fost trecute în acte ca fier vechi. Deşi, în realitate, metalele se încadrau la „fier vechi greu” şi „fier vechi special”, adică oţel.
Prejudiciu de milioane de euro
Mai grav de atât, procurorii arată că întreg planul de devalizare a companiei a fost premeditat. Spre exemplu, în nota de fundamentare a hotărârii de guvern din 2016 prin care a fost aprobat bugetul CFR Marfă era prevăzut preţul la care se anticipa comercializarea celor 2.450 de vagoane. Preţul a fost calculat pentru vinderea deşeurilor metalice la preţ de fier vechi. În aceeaşi notă de fundamentare se prevedea vinderea vagoanelor casate în mai multe loturi, pentru a facilita accesul mai multor cumpărători. Lucru care nu a fost respectat, deoarece între cei de la CFR Marfă şi Remat exista deja o înţelegere. În final, vagoanele casate au fost vândute la 120 de euro pe tona de „fier vechi”. În condiţiile în care preţul mediu al deşeurilor de „fier vechi greu” era de 175 de euro pe tonă, iar tona de oţel se vindea cu 218 euro pe tonă, arată procurorii. Anchetatorii arată că din cele 2.450 de vagoane casate au rezultat 35.000 de tone de oţel şi 16.584 de tone de fier vechi greu, cantităţi care au fost trecute în documentele încheiate cu ocazia vinderii lor ca fier vechi. „Prejudiciul cauzat CFR Marfă prin activitatea infracţională se ridică la valoarea de 6.313.748,52 euro”, se arată în comunicatul DIICOT.
Percheziţii în toată ţara
Reamintim că în acest dosar, oamenii legii au efectuat în 3 mai 63 de percheziţii domiciliare, la sedii de firme şi birouri ale angajaţilor CFR Marfă situate pe raza municipiului Bucureşti şi în judeţele Timiş, Caraş-Severin, Prahova, Mehedinţi, Călăraşi, Arad, Teleorman şi Dâmboviţa. La noi în judeţ au fost făcute percheziţii la punctul de lucru al firmei Tawil Metal Recycling din Deva, precum şi la domiciliile unor suspecţi din Orăştie, Simeria, Petrila, Petroşani, municipiul Hunedoara şi din comuna Băcia. În urma acestor controale au fost duse la audieri la sediul DIICOT Timişoara peste 50 de persoane, 21 dintre ele au fost reţinute, iar 19 au fost trimise cu propunere de arestare preventivă în instanţă. De precizat că până la închiderea ediţiei, Tribunalul Timiş nu s-a pronunţat cu privire la cererea de arestare preventivă a celor 19 suspecţi, printre care şi patru hunedoreni.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…