Industria de divertisment și mass-media este guvernată de tehnologie. Aceasta include totul, de la efecte speciale de ultimă oră dezvoltate pentru filme (și apoi adoptate în alte industrii) și până la streaming media, jocuri în realitate virtuală și noi canale de livrare pentru știri, muzică și publicitate.
În ultimii ani, chiar și puținele ramuri analogice cum ar fi concertele și piese de teatru au reușit să se dezvolte în mediul digital. Nimic nu se compară cu o experiență trăită la un concert organizat în aer liber sau cu o piesă de teatru văzut live pe o scenă, dar cu siguranță creatorii și producătorii care doresc să mențină interesul crescut pentru sfera digitală vor continua să impulsioneze inovația în acest domeniu.
Așadar, mai jos sunt cinci tendințe care vor avea un impact asupra industriei de diveertisment în mediu digital, în următoarele 12 luni. Inclusiv gamblignul și industria de jocuri video vor fi influențate de noile tehnologii. Numărul tot mai mare de cazinouri online va duce la dezvoltarea și integrarea de noi tehnologii pentru a a sigura o experiență cât mai complexă jucătorilor.
Inteligența artificială
Inteligența artificială (AI) va continua să aibă un impact transformator în industria de divertisment. În cadrul acestei industrii, cele mai importante trei funcții ale sale vor fi recomandarea, recunoașterea vocii și automatizarea. De când Netflix și a serviciilor de streaming au schimbat modul în care descoperim și consumăm mediile de divertisment, fiecare furnizor a investit în tehnologia de recomandare pentru a evidenția mai eficient și mai precis conținutul cu un public care îl va considera valoros. Netflix a spus că 80% din livrarea de conținut este realizată prin recomandare și, ca și toți ceilalți furnizori de streaming, vor concura pentru a îmbunătăți acest scor pe parcursul anului 2023.
De asemenea, companiile media vor continua să depună eforturi pentru a crea sisteme de recunoaștere a vocii din ce în ce mai utile și mai precise. Vocea devine din ce în ce mai mult modul în care publicul preferă să comunice cu serviciile, care vor deveni mai bune în utilizarea algoritmilor în limbaj natural pentru a înțelege ce dorim de la ele.
Inteligența artificială va fi folosită și pentru a automatiza conținutul. Poate fi folosit la realizarea de scenarii de filme sau texte pentru muzică, totul adaptat la modul în care obișnuim să consumam media și divertisment.
Metaverse
Lumea virtuală se va dezvolta tot mai mult. Recunoscută și sub denumirea de Metaverse, aceasta va continua să crească în popularitate. Metavetse sunt medii digitale online, persistente și interconectate în care ne putem întâlni pentru a socializa, a lucra și, desigur, a ne distra!
Spectacolele metaverse precum concertele lui Ariana Grande și Bruno Mars, care au avut loc în cadrul jocului online Fortnite, sunt doar un preambul la ceea ce urmează.
Serviciile de streaming, inclusiv Hulu și Disney Plus, includ deja funcții de „vizionare petrecere” care vă permit să împărtășiți activitatea cu grupuri de prieteni, oriunde v-ați afla în lume. Cu toate acestea, pe lângă noi modalități de a experimenta formele clasice de divertisment, cum ar fi filmele și muzica în mediile online, metaversul va transforma complet divertismentul în general. Disney a anunțat planuri de a crea un parc tematic în metaverse. Cu alte cuvinte, în viitorul apropiat vom vedea tot mai mult conținut dezvoltat special pentru lumea digitală.
Blockchain
Tehnologia blockchain câștigă tot mai mult teren în diferite industrii, iar cea de divertisment nu este imună la noile tendințe. De exemplu NFT-urile vor fi tot mai populare. Deși le-am văzut în cea mai mare parte folosite pentru a permite vânzarea operelor de artă digitale, pe viitor le vom vedea din ce în ce mai des folosite pentru orice, de la gestionarea IP până la vânzarea de conținut bazat pe spectacole.
Se spune că noua emisiune a creatorilor Rick și Morty, Dan Harmon, Krapopolis, este organizată în întregime pe blockchain și va prezenta propria piață pentru tranzacționarea NFT-urilor pe baza emisiunii. NFT-uriDe asemenea, au potențialul de a influența modul în care artiștii și vedetele construiesc relații cu fanii lor, permițându-le să lanseze colecții exclusive care pot fi colectate atunci când fanii interacționează digital cu idolii lor, în același mod în care autografele sunt folosite pentru a înregistra întâlniri din lumea reală!
Social media 2.0
Tehnologia a transformat viețile oamenilor, iar rețelele sociale au revoluționat modul în care oamenii comunică. Twitter, Facebook, Instagram și alte rețele de socializare au dominat lumea, pe măsură ce progresul tehnologic înregistrează un nou vârf. Însă viitorul va fi cu siguranță guvernat de noilor rețele sociale ce vor pune bazele social media 2.0.
Social media 2.0 poate fi considerată ca fiind definită de dorința de a depăși unele dintre aspectele negative identificate în rețelele sociale „tradiționale”. Acestea includ preocupările legate de date și confidențialitate, furtul de identitate, diseminarea de informații greșite și de știri false și oportunitățile pe care le creează pentru comportamentul de trolling și hărțuire.
Odată cu evoluția și dezvoltarea social media 2.0, se va schimba și modul în care va fi creat conținutul. Inclusiv marile trusturi de presă se vor adapta noilor concepte, cu realizarea de conținut de mici dimensiuni și ușor de partajat.
Concluzii
În concluzie, noile tendințe tehnologice au influențat și vor continua să transforme industria divertismentului. Muzica, filmele, jocul, chiar și sectorul mass-media vor continua să se dezvolte în mediul digital și, totodată, să adopte noi tehnologii în crearea de conținut pentru lumea virtuală.
În industria muzicală, progresele tehnologice permit muzicienilor și iubitorilor de muzică să se conecteze,dar în același timp s-a schimbat modul în care este creată muzica, calitatea acesteia, accesibilitatea și disponibilitatea. Să nu uităm evoluția muzicii de la viniluri și formate analog, la formate digitale și de la MP3-uri la noile medii digitale în care puteți să ascultați câtă muzică doriți.
Și jocurile video au evoluat de la un simplu pixel la adevărate lumi digitale, în care jucătorii pot interacționa între ei, indiferent de locul în care se află. Grafică este mult mai dinamică, cursivă, cu efecte 3D bine definite, astfel încât uneori avem impresia că totul este cât se poate de real.
Dincolo de faptul că tehnologia a schimbat modul în care este creat divertismentul, dar mediul digital a schimbat și modul în care-l consumăm. Trebuie doar să avem un gadget conectat la internet și putem spune că avem un întreg univers al distracției la un click distanță.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…