Pauză de respiraţie
Ia să-i mai lăsăm în brusturele lor pe politicieni, că ni se acresc sufletele, şi să vorbim şi despre cultură, despre deschidere, despre învăţătura de carte, despre şansa de a deveni mai limpezi şi mai înzestraţi la minte.
Mai multe evenimente deosebite se anunţă în zilele următoare, mai toate legate de cultură. Ele nu ar trebui să fie ratate, poate mai scuturăm din praful cotidianului. Un prim eveniment este Salonul Hunedorean al Cărţii, aflat, iată, la a XIV-a ediţie. Ce poate fi mai potrivit, decât un popas de câteva zile, între 10 şi 13 octombrie, printre cărţi, departe de ecranele TV şi monitoarele calculatoarelor. Se anunţă o participare importantă, cu marfă pe toate gusturile.
Un alt eveniment special e concertul extraordinar al violoncelistului Răzvan Suma, „Vă place… Brahms?”, duminică, 13 octombrie, la muzeul din Deva, un concert care aduce muzică de calitate din vremea în care se compunea muzică adevărată.
În 15 octombrie, la Casa de Cultură din Hunedoara, vine teatru în serial: „Mă mut la… tata?”, iar spectacolul nu poate fi decât reuşit, fiind creat mai ales pentru destindere, iar numele regizorului Gelu Colceag pe afiş e semn bun.
Evident, într-o pauză de respiraţie, nu e rău să treceţi pe la muzeul devean şi să admiraţi tablourile din expoziţia de artă vizuală intitulată „Incursiuni peisagistice”.
Dar nu numai evenimentele punctuale ne fac să respirăm mai uşuraţi, ci şi din acelea de pornire, care pot trezi pasiuni ce te pot lega pe viaţă. Aş îndrăzni să notez între acestea deschiderea, începând cu data de 15 octombrie, în Hunedoara, la Colegiul Traian Lalescu, la Colegiul Iancu de Hunedoara şi la Biblioteca Municipală, celor trei clase de predare a limbii chineze, care vor fi condimentate cu noţiuni legate de tradiţii şi artă chineză. Cultura chineză a fost mereu fascinantă, iar limba chineză a fost considerată, mai mereu, de către europeni, ceva anevoie de învăţat. Dar tocmai îmbinarea asta între cultură orientală şi o limbă cu totul diferită ar putea fi scânteia care să trezească interesul celor pentru care învăţatul rămâne o ocupaţie sănătoasă.
Din câte am înţeles, la cursurile acestea pot participa şi adulţi puşi pe fapte culturale mari. În concluzie, cum ar spune chinezul: „Îţi spusăi adevărul aşa acum este, de-ţi place ori nu”.