Fara bascalie

PDL vorbeşte în limbaj multiplu

Există în comunicare un concept – anume cel al „standardului dublului limbaj”. Mai pe înţelesul tuturor, acest standard al dublului limbaj se poate transforma foarte uşor într-o formă de manipulare, iar când un partid îl foloseşte, se comportă duplicitar – uneori ca şi cum este în opoziţie, deşi este la putere, şi invers.
Am urmărit o parte din luările de cuvânt ale principalilor lideri ai PDL, cu ocazia Consiliului Naţional de Coordonare. Am fost curios să văd care mai sunt tendinţele în principalul partid de guvernământ. O să punctez şi bune, şi rele. Între cele bune, s-ar putea ghici intenţia de a nu mai rămâne la remorca lui Traian Băsescu. După retragerea din funcţiile executive a lui Ion Iliescu, mentorul şi „tătucul” PSD, PDL a rămas singurul partid dependent exclusiv de un singur lider, direct sau prin interpuşii acestuia. Nici Ponta şi nici Antonescu nu sunt genul de şefi de partid care să deţină supremaţia absolută în cadrul propriilor structuri, dar Traian Băsescu este încă un fel de „El Lider Maximo”, întinzându-şi cel puţin două mâini asupra butoanelor care comandă partidul. Preluarea partidului de către Vasile Blaga pare iminentă, iar în acest caz, PDL s-ar alinia unei tendinţe mai moderne, oricum, mult în urma standardelor europene, prin care ar avea personalitate proprie şi nu rol de partid prezidenţial. La această oră cel puţin, a intra în alegeri cu Emil Boc la cârmă pare un gest sinucigaş.
Pe de altă parte, discursurile liderilor au fost, pentru un observator atent, ilogice, uzând de mecanismul contrazicerii evidenţei. Roberta Anastase a vorbit cu aplomb despre etică (!), dar etica jumătăţilor de măsură – adică să nu fie înţeleasă greşit, meritul PDL, în opinia şefei care numără voturi, este nu că ar dori instaurarea vreunei etici, ci că vorbeşte despre ea! Solicitând măsuri anticorupţie, PDL a evitat totuşi să accepte principiul suspendării potenţialilor săi vinovaţi, a făcut cerc în jurul lui Blejnar, acuzând PSD că-şi apără membrii, iar Traian Ungureanu, pe care-l ascultam cu plăcere la BBC, pe vremuri, nu a fost decât o trompetă a lui Traian Băsescu, cerând şugubăţ să nu cumva să se renunţe la el.
Boc a fost doar triumfalist şi penibil, contrazis de către participanţii la un alt eveniment. Decorat la Ambasada Franţei cu Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare, Mugur Isărescu ne spune că România nu iese încă din criză, declaraţie întărită şi de cea a ambasadorului francez. Înclin să-l cred pe Isărescu, şi nu pe Boc, care nu încetează să clameze succese peste succese şi creşteri economice, în 2012, de 5 la sută! Poate sub formă de pomeni electorale, ceea ce ar fi catastrofal! Aş fi vrut să văd ce figură ar fi făcut Boc, dacă pe ecranul de deasupra sa ar fi fost proiectată luarea de cuvânt a lui Isărescu de la Ambasada Franţei!

9 comentarii la „PDL vorbeşte în limbaj multiplu

  • Desi, destul de voalat,parca recunoastem stilul(„standardului dublului limbaj”) si in ceea ce ne prezentati azi.
    Dar, chiar nu vreau sa comentez in acest sens prima parte a analizei pe care o incercati.
    In ceea ce priveste partea finala, nu cred ca paralela dintre Boc si Isarescu este relevanta.
    Primul este politician, iar al doilea „inalt functionar de stat”, care e drept ca ne „joaca” de peste 20 de ani si este mai ceva ca UDMR care a fost permanent la guvernare!
    Dar parca , totusi nu da intotdeauna , „ora exacta”.
    Si aici se mai fac „ajustari”!O dovedeste accederea dl. Oltean a in ierarhia acestei institutii.

  • Si totusi….PDL va face cum le canta Basescu..BOC va prelua sefia partidului. Urmeza epurarea..Si relansarea PDL…Iar in final castigarea alegerilor

    Este scenariul de cosmar al celor doi papagali Antonescu si Ponta..

  • Domnule Gruian, care sunt convingerile dvs politice? Mai pe romaneste cu cine tineti? Astept raspuns ca sa stim la ce ne raportam.

    PS – Lasitatea nu e o calitate

    Adrian Popa

  • Lasitatea? Nu e vorba despre lasitate, e vorba despre o poztionare clara anti-Basescu, pe care am declarat-o nu o data. Ceea ce se petrece in actuala guvernare mi se pare un derapaj de la niste norme pe care din pacate le-au acceptat si incurajat, pe rand, toate partidele. Suntem intr-un punct in care exista pacate comune, dar situatia s-a degradat inacceptabil.

  • Adrian ! Cum Dumnezeu citesti editorialele domnului Gruian de ajungi la concluziile acestea stupefiante ?Esti inregimentat in conduita oamenilor politici actuali pe care sintem nevoiti sa-i suportam.Greseala majora.Astia au fost adormiti in pruncie cu „Aria calomniei”,nu cu un cintec de leagan.Nu are nimeni pretentia sa fim toti „constructori”,dar daca nu esti de meserie doneaza macar o caramida,nu darima un pilon.

  • Nu prea vrei sa recunosti ca ILICI este comunist convins si pana la moarte, lafel cum sunt psdistii. Comparatia este aiurea deoarece dl. Basescu este un dulce frumos iar ILICI este un comunist din cauza carora au murit nevinovati la revolutie si jurnalistii ,cumparati de opozitie ,au cam uitat.Peste tot in lume e necesara existenta unui leader pentru ca echipa sa functioneze. Sa nu uitam de psd cand au facut marile privatizari , au dat plati compensatorii dar nu au pus nimic in loc, nu s-a adus nici un loc de munca nou iar ce s-a privatizat s-a cam inchis definitiv. Dl. Basescu nu a facut asa ceva. Iar daca va luati de reducerile de personal de la bugetarisi diminuarea salariilor bugetarilor , orice om de bine se poate uita pe declaratiile de avere si acolo se va vedea cum mint bugetarii daca se plang ca au salarii mici. Sindicatul este ingrijorat pentru ca scade si venitul lor ca urmare a masurilor luate . Abia astept sa te vad cum ai sa lingi acolo unde acuma scuipi.

  • daca auzi pentru prima data titlul operei Cavaleria Rusticana gindul te-ar duce imediat la ceva legat de gloria cavalerilor, numai ca dupa ce citesti libretul ai surpriza unei trame usoare cu tradari amoroase si razbunari pe masura in dulcele morav sicilian. tot asa se intimpla si daca auzi pentru prima data de exemplu denumirea pdl adica gasca politica ce se autointituleaza drept partidul democrat si liberal, ce mai! virtutea civica in stare pura! doar ca toata aceasta nebunie am ajuns sa fim singura tara din Europa, poate si din lume condusa de minoritati pentru ca minoritatea tiganeasca ajuta cu voturi la alegeri, iar gasca udemerista ajuta cu voturi in parlament…ce ma intristeaza profund este ca la toata aceasta nebunie dirijata nu este o opozitie mai normala capabila sa schimbe ceva…traim vremuri periculoase…trist este ca habar nu avem de treaba asta!un stat mafiot bine instalat nici dracu nu-l mai schimba!

  • Eu cred ca se face o greseala atunci cand, analizand activitatea -politica sau de guvernare- a cuiva, tot facem comparatii. Il comparam pe Basescu cu Ilici. Pardon, Iliescu. Nu este de loc concludent si nu acesta e scopul, sa analizam doua perioade diferite. Eu nu-l analizez acum pe Iliescu. Ma intereseaza Basescu. Pentru simplul fapt ca el este acum presedintele tarii. De aceea, acest personaj politic ma intereseaza in raport cu stadiul actual al democratiei romanesti(de fapt cu ce ar fi trebuit sa fie acum democratia romaneasca). Nu-l compar deci cu Iliescu sau Constantinescu, ci cu ceea ce ar trebui sa fie acum un presedinte de tzara europeana. Nu ma satisface ca totusi nu a facut raul pe care l-a facut Iliescu. Ma intereseaza raul pe care-l face acum.
    Cat despre Boc…Eu nu vad o paralela intre el si Isarescu in editorial. Cuvintele rostite de Isarescu nu fac decat sa sublinieze ineptiile rostite fara cea mai mica urma de jena de catre cel care ne-a salvat cica de la prabusire. Cel care a resimtit mai acut decat orice roman criza, cel caruia i-a trecut glontul pe la ureche. Penibil, dar si dureros. Iar aceste doua personaje (B+B) conduc, cel putin deocamdata, PDL-ul. Si chiar daca optiunea mea politica este alta, mi-as fi dorit ca PDL-ul sa devina un alt fel de partid. Modern, nu la carma unor oameni.

  • Domnule Adrian Popa, avind in vedere ca de aproape doi ani semnez comentariile la editorialele domnului Gruian cu numele Adrian, va rog mult sa gasiti un alt nume, pentru a nu exista confuzii. 🙂

    Personal cunosc convingerile politice ale domnului Gruian si nu ma deranjeaza, cum nici pe dinsul nu cred ca il deranjeaza optiunile politice ale mele sau ale dumneavoastra. Tonul polemic nu ar trebui sa insemne atac la persoana! Deoarece domnul Gruian isi semneaza editorialele nu cred ca poate fi acuzat de lasitate.

    Adrian (cel vechi)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura