Pedepse mai mari în dosarul „KETAMINA“
Sentinţa pronunţată ieri de magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia le-a adus pedepse mai mari inculpaţilor din dosarul „Ketamina“. Dacă până acum, au fost acuzaţi doar de trafic şi consum de droguri, judecătorii i-au mai condamnat şi pentru iniţiere sau constituire de grup infracţional organizat.
I-au declarat şi grup organizat
„Instanţa a admis apelul declarat de DIICOT – Biroul Teritorial Hunedoara şi a dispus condamnarea inculpaţilor şi pentru săvârşirea infracţiunii de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, de care instanţa de fond îi achitase. În consecinţă, judecătorii au modificat pedepsele aplicate inculpaţilor, astfel încât condamnările date sunt cuprinse între un an de închisoare cu suspendare şi cinci ani de închisoare cu executare“, a declarat Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia.
Şapte dintre ei, închişi obligatoriu
Potrivit sentinţei date de Tribunalul Hunedoara, dintre cei 29 de inculpaţi acuzaţi în acest dosar, doar Andreea Berceanu era obligată la executarea pedepsei. În timp ce aceasta primise trei ani şi şase luni de închisoare, restul inculpaţilor au primit pedepse cuprinse între cinci luni şi ptru ani, cu suspendare. Magistraţii de la Alba Iulia, însă, au mai trimis în spatele gratiilor încă şase persoane. Astfel, Marian Pacioga, Ilie Jilcu, Paul Fârdă, Claudiu Podina şi Puiu Ianchi au primit câte cinci ani de închisoare, cu executare, iar Alexandru Groza a primit patru ani de închisoare, cu executare. De asemenea, Andreea Berceanu a rămas cu aceeaşi pedeapsă, de trei ani şi jumătate de temniţă.
Sentinţa poate fi atacată prin recurs
Cât despre ceilalţi 22 de inculpaţi, condamnaţi la pedepse cu închisoarea cuprinse între unu şi doi ani, instanţa a menţinut suspendarea condiţionată a executării pedepselor. Potrivit lui Cosmin Muntean, magistraţii au dispus încetarea procesului penal în cazul lui Andrei Bustan, tânărul din Haţeg care a decedat în urmă cu câteva luni, după ce a inhalat gaz de brichetă dintr-o pungă.
Decizia Curţii de Apel nu este definitivă, ea putând fi atacată prin recurs în termen de 10 zile de la pronunţare, iar soluţionarea recursului va fi efectuată de magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Gruparea a intrat în atenţia opiniei publice în vara anului trecut, după ce în urma unor percheziţii şi descinderi, poliţiştii împreună cu procurorii BCCO au prins 29 de persoane care se ocupau cu traficul de halucinogene, în special de ketamină.