Categories: Comunitate

Pentru a 47-a oară, moţii se întâlnesc la Dupăpiatră

Magdalena Şerban

Peste weekend, la Cheia, în satul Dupăpiatră, din comuna Buceş, va avea loc cea de-a 47-a ediţie a „Întâlnirii moţilor cu istoria”, sărbătoare prin care an de an, în prima duminică din luna iulie se omagiază lupta eroică a zărăndenilor în timpul Revoluţiei Române din Transilvania de la 1848-1849, condusă de Avram Iancu.

Trecutul istoric va fi readus în prezent
Sâmbătă va fi seara distractivă, reunind discotecă (cu începere de la ora 18), foc de tabără (ora 22:30) şi focuri de artificii (ora 23:30). Programul de duminică va debuta la ora 10 cu prezentarea onorului, urmată de depuneri de coroane la monumentul „Crucea Iancului“. Se va continua cu un parastas închinat eroilor şi apoi cu o evocare susţinută sub genericul „Contribuţia moţilor la apărarea gliei strămoşeşti“. De la ora 12, folclorul îşi va intra în drepturi depline, pe scena special amenajată urcând nume importante ale cântecului popular românesc, aşa cum sunt Liliana Laichici, Ciprian Roman, Ilie Medrea, Ovidiu Olari, Cristian Fodor, Elena Evsei, Mariana Suciu, Viorica Brânduşan, Eugen Pistol, Lavinia Zselnyan, Denisa Mureşan şi Marcel Gavriluţă. Vor mai încânta publicul Ansamblul Comunei Buceş şi formaţia condusă de profesorul Ionel Coza. Prezentarea va fi asigurată de Mihai Feier.
Cei care vor decide să participe la eveniment trebuie să ştie că se vor putea bucura de tradiţionalele produse culinare româneşti, dar şi de suveniruri. Cât priveşte organizarea, are toată susţinerea conducerii judeţene. ,,Sunt implicate Instituţia Prefectului Hunedoara, Consiliul Judeţean Hunedoara, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Hunedoara şi, bineînţeles, Primăria şi Consiliul Local Buceş. Moţii sunt renumiţi pentru respectul lor faţă de neam. Ne mândrim cu originea noastră şi consider că este un gest de mare preţuire să ne amintim de înaintaşii noştri care şi-au jertfit viaţa pentru dreptate şi dragoste de ţară. Vă aşteptăm să luaţi parte la o veritabilă lecţie de istorie, împletită cu elemente de actualitate”, a fost invitaţia lansată de Traian Achim (medalion), primarul comunei Buceş.
“Dată fiind importanţa momentului istoric evocat, şi suita de manifestări trebuie să fie una complexă. Mesajul transmis este unul de unitate şi patriotism. În ce ne priveşte, aşa cum am promis, în toate acţiunile noastre culturale vom include tineri hunedoreni talentaţi, care merită să fie promovaţi în rândul publicului iubitor al cântecului autohton. Vă aşteptăm să veniţi în număr cât mai mare. Zilele libere se petrec alături de cei dragi sufletului, iar noi v-am pregătit un spectacol de suflet“, a afirmat Ciprian Roman, managerul Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara.

Istoria o certifică
Acţiunile de la Dupăpiatră reînvie evenimentele petrecute la 18-19 mai 1849, când trupele maghiare conduse de maiorul Hatvany, care se retrăgeau din zona Abrud, încercând să ajungă la Brad, au fost prinse într-o ambuscadă în Strâmtoarea Cheia de la Dupăpiatră şi înfrânte de moţii aflaţi sub conducerea lui Avram Iancu. În amintirea acelei victorii, în 1972, pe versantul drept al strâmtorii de la Cheia a fost ridicată o troiţă pe care stă scris: „Aici românii moţi, sub conducerea lui Avram Iancu şi a tribunilor săi, au luptat şi au învins la 19 mai 1849. Honor et patria“.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Cum functioneaza turneele de poker online

In prezent, la un cazino online mai poti juca si alte jocuri de noroc, nu…

7 ore ago

ANUNŢ

o săptămână ago

COMUNICAT al Asociației Județene a Răniților Revoluției și Urmașilor Eroilor Martiri Hunedoara-Deva

STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…

o săptămână ago

Comunicat de presă

o săptămână ago

Bandă de hoți din Ilia, furturi pe bandă rulantă

Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…

o săptămână ago