Pentru primãriţa Marina Huzoni, nu existã “nu se poate”

  Magdalena Şerban

Comuna General Berthelot are noroc cu o mână de fier, precum cea a primăriţei de aici, Marina Huzoni (foto). Cum-necum, proiectele europene şi-au făcut loc în ţinutul plin de istorie al Ţării Haţegului, cu toate că bugetul local şi problemele unei comunităţi mici nu l-au ocolit.

Banii nu sunt suficienţi
“Pentru anul curent, pot spune că taxele locale au fost indexate, conform hotărârii guvernamentale, cu acea cotă de 16,05 procente. Din perioada 2004-2005, impozitele nu au fost majorate la General Berthelot. Referitor la colectarea lor pentru anul trecut, 98 la sută este realizată. Cam 70 la sută din încasările de taxe se fac de obicei până la 31 martie a fiecărui an, existând acea reducere de 10 procente. La bugetul local, dările semnifică un venit de aproximativ 100.000 de lei. Avem însă în jur de 6.000 de lei valoarea amenzilor de circulaţie neachitate. În general, sunt probleme cu unii şoferi de TIR, care primesc amenzi fie pentru ieşirea din perioada de revizie tehnică a maşinii, fie pentru că nu au vignetă. Procesul verbal se face pe numele şoferului, chiar dacă maşina aparţine firmei în cadrul căreia omul lucrează. E într-un fel normal ca acesta să-şi pună întrebarea dacă după ce plăteşte amenda din banii lui, va mai putea să-şi recupereze suma de la societate. Vorba omului: eu am anunţat că sunt probleme, dar şefii m-au trimis în cursă. Aşa că le-am trimis înştiinţări, urmând somarea executivă, în ultima fază”, a spus Marina Huzoni, primăriţa comunei General Berthelot.

Nu se lasă de proiecte
Dacă ar fi să-şi mai piardă încă pe atâta timp, cât şi-a pierdut până acum, pe la uşile mai marilor de la Bucureşti sau pe la cele ce duc către fondurile europene, Huzoni tot nu s-ar da înapoi de la accesat programe investiţionale. „Lucrurile începute trebuie duse la bun sfârşit. Continuăm cu implementarea proiectului demarat pe Măsura 322, executat în proporţie de 50 la sută («Modernizarea uliţelor din satele comunei General Berthelot; reabilitare clădire after school, spaţiu public de recreere, promovarea culturii tradiţionale – organizarea festivalului Nedeea Berthelotului»). Mai trebuie să finalizăm canalizarea începută din bugetul local, lucrările fiind stopate pe această perioadă de iarnă. Ne mai dorim să obţinem pentru Geoparcul Dinozaurilor, de la Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Turism, studiul de oportunitate care să dovedească oficial că o astfel de investiţie se pretează în Ţara Haţegului. Va fi o adevărată aventură până vom reuşi să obţinem toate avizele. Ar mai fi de pus la punct PUG-urile, amenajările, dar abia ne descurcăm cu banii”, a mai precizat primăriţa.

MesagerulHunedorean

View Comments

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Frumoasă foc, dar cam tută! Gurile rele din sudul județului nos­tru spun că un ales…

8 minute ago

„Să ne luăm țara înapoi!”, „Să vă fie frică, poporul se ridică!” au strigat protestarii la manifestarea de ieri

Peste 100.000 de români s-au adunat, ieri, în Piața Universității. Oamenii au scan­dat „Libertate” și…

8 minute ago

Bulina albă

Alexia Crina în vârstă de 15 ani, sportivă la Clubul Kempo Lupeni Pentru că a…

8 minute ago

Bulina neagră

Adrian T., din municipiul Vulcan, recidivist Pentru că riscă să ajungă iarăși în pușcărie pentru…

9 minute ago

Gospodărie distrusă, animale moarte

Un incendiu s-a pornit la o gospo­dărie din satul Bucium din comuna Sântămăria Orlea, mai…

11 minute ago

Nu face pușcărie, deși era să-și omoare fiul

Tribunalul Hunedoara l-a con­dam­nat pe tatăl agresor la o pedeapsă de 7 ani închisoare cu…

12 minute ago