Termenul pentru cumpărarea vechimii în muncă necesară pentru pensionare va fi prelungit până la data de 31 decembrie 2024, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență elaborat de Ministerul Muncii.
Pentru cel mult 5 ani
Această măsură vine în sprijinul persoanelor care au nevoie să-și completeze vechimea în muncă necesară pentru a ieși la pensie, dar le lipsește o anumită perioadă. Cumpărarea vechimii în muncă poate fi realizată pentru o perioadă de cel mult 5 ani. Numărul celor care recurg la o astfel de oportunitate este mic, de regulă câteva mii de persoane pe an, și în nici un caz măsura nu poate fi considerată ca o modalitate de a aduce bani în plus la bugetul Casei Naționale de Pensii.
În prezent, termenul limită este de până la 31 august 2023. Potrivit OUG 168/2021, „plata contribuției de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 31 august 2023. În situația în care la data de 31 august 2023 contribuția de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate”. Acest termen va fi prelungit până la data de 31 decembrie 2024.
Pentru trecut se pot cumpăra luni sau ani de vechime în muncă strict pentru perioadele în care persoana respectivă nu a muncit, dar nu mai mult de 5 ani. Această restricție este impusă pentru a asigura un echilibru între beneficiile aduse de cumpărarea vechimii în muncă și sustenabilitatea sistemului de pensii.
Pentru viitor există posibilitatea de a cumpăra vechime în muncă în timp real, la fel, pentru maximum 5 ani. Dacă aveți nevoie să cumpărați o anumită perioadă de vechime, de exemplu: 4 ani, se va plăti lună de lună suma respectivă și anume 25 la sută din salariul minim brut, timp de 4 ani. Această abordare facilitează achiziționarea vechimii necesare într-un mod mai flexibil și, pe termen lung, oferă o alternativă practică și accesibilă pentru a completa vechimea necesară pentru pensie. Măsura prelungirii termenului de aplicare are drept consecință evitarea de la excluderea la sistemul de protecție sociala a unor categorii de persoane care nu ar putea accede la pensie pentru limită de vârstă în cadrul sistemului public de pensii întrucât nu îndeplinesc condițiile prevăzute de lege cu privire la stagiul minim de cotizare, și care, în lipsa îndeplinirii acestor condiții ar apela la sistemul de asistență socială fapt ce ar împovăra bugetul de stat.
Factori esențiali
Pe parcursul vieții active, majoritatea oamenilor acumulează o vastă experiență profesională și de viață, contribuie la sistemul de pensii și plătesc taxe. Sistemul de pensii asigură un venit regulat pentru persoanele care se retrag din activitatea profesională și PSD dorește ca acesta să fie bine structurat și echitabil. Alocarea corectă a resurselor, gestionarea sustenabilă a fondului de pensii și adaptarea sistemului la schimbările demografice și economice sunt factori esențiali de care trebuie să se țină cont pentru un sistem de pensii eficient și echitabil pentru toți cetățenii. Persoanele în vârstă, părinții și bunicii noștri, au nevoie de o viață liniștită și sigură, acces la servicii medicale și de îngrijire, dreptul la pensie, dreptul de a avea un sprijin și, mai ales, au nevoie de respect. Respectul față de persoanele în vârstă se reflectă prin asigurarea unui nivel de trai adecvat și prin manifestarea grijii și atenției față de nevoile și bunăstarea lor. Pentru PSD este important ca sistemul de pensii să fie bine gestionat și să răspundă nevoilor și provocărilor actuale și viitoare ale societății.
Ilie Toma,
deputat PSD Hunedoara
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…
Nu unul ci patru judecători de la ICCJ au judecat dosarul și au dat aceeași…
Șușotesc gurile rele prin târg că o duduie care le face viața grea salariaților săi…