„Au fost ridicate peste 15.000 kg de tutun, în diferite stadii de prelucrare, peste 17.000 de ţigarete şi sumele de 174.200 de lei şi 3.000 de euro”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române. De asemenea, au fost descoperite 13 instalaţii artizanale de prelucrat tutun şi trei cazane de fierbere a tutunului, 20 de instalaţii de injectat tutun în ţigarete, precum şi peste 35.000 de tuburi de ţigarete.
Au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, telefoane, tablete, laptopuri, medii de stocare şi înscrisuri ce ar fi fost folosite în activitatea infracţională. Percheziţiile au avut loc pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Dâmboviţa, Călăraşi, Ilfov, Olt, Dolj, Argeş, Arad, Bihor, Ialomiţa, Ilfov, Botoşani, Buzău, Cluj, Constanţa, Covasna, Gorj, Hunedoara, Sibiu, Timiş, Prahova, Tulcea şi Vâlcea.
„Precizăm că acciza datorată bugetului statului este de 429,83 lei/kg tutun de fumat şi că, în conformitate cu prevederile Codului fiscal, constituie infracţiuni atât deţinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a peste un kg tutun de fumat, cât şi producerea de produse accizabile în afara unui antrepozit fiscal autorizat”, se arată în comunicat.
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2017 – 2019, cetăţeni bulgari şi români ar fi introdus, în mod frecvent, în România, tutun şi frunze de tutun, prezentând la punctele de trecere a frontierei documente de însoţire a mărfii cu destinatar societăţi comerciale din alte state din Uniunea Europeană. IGPR arată că, în realitate, tutunul nu părăsea România, era descărcat în diferite locaţii clandestine din ţară şi transportat ulterior spre locul de prelucrare, fiind comercializat, folosindu-se, de regulă, serviciul de curierat.
Tutunul prelucrat ar fi fost promovat la vânzare în mediul online, pe site-urile de comerţ electronic, unde vânzătorul s-ar fi prezentat cu date de identificare false, folosind numere de telefon ale unor cartele prepay.
„Activităţile se desfăşoară în cinci dosare penale, instrumentate de poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi Serviciile de Investigare a Criminalităţii Economice Călăraşi, Dâmboviţa, Olt şi Teleorman, sub supravegherea Parchetelor de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti, Parchetului de pe lângă Judecătoria Olteniţa, Parchetului de pe lângă Judecătoria Găeşti, Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Alexandria”, se mai arată în comunicat.(Mircea Crivăț)
Frumoasă foc, dar cam tută! Gurile rele din sudul județului nostru spun că un ales…
Peste 100.000 de români s-au adunat, ieri, în Piața Universității. Oamenii au scandat „Libertate” și…
Alexia Crina în vârstă de 15 ani, sportivă la Clubul Kempo Lupeni Pentru că a…
Adrian T., din municipiul Vulcan, recidivist Pentru că riscă să ajungă iarăși în pușcărie pentru…
Un incendiu s-a pornit la o gospodărie din satul Bucium din comuna Sântămăria Orlea, mai…
Tribunalul Hunedoara l-a condamnat pe tatăl agresor la o pedeapsă de 7 ani închisoare cu…
View Comments
PERASIFON a turnat tot. Un sifon și un bulangiu.