Pericol de avalanşe în Parâng, Straja şi Retezat
Chiar dacă judeţul Hunedoara nu se mai află sub incidenţa codului portocaliu de ninsori şi vânturi puternice, e bine ca pasionaţii de drumeţii montane şi sporturi de iarnă să nu se aventureze spre zone cu potenţiale pericole. După cum ne preciza Ovidiu Bodean, şeful Serviciului Public „Salvamont” Hunedoara, pericolele acestor zile sunt avalanşele.
Aceste fenomene pot avea loc de la altitudini de 1.800 de metri în sus, atât în Parâng şi Straja, cât şi în Retezat, unde a nins mult şi s-a depus un strat mare de omăt pe suprafeţe îngheţate. Spre exemplu, în Parâng, stratul de zăpadă depăşeşte 80 de centimetri. La Straja a ajuns la 30 de centimetri, iar la Râuşor, cinci-zece centimetri. Recomandarea salvamontiştilor pentru cei ce practică schiul de tură este de a evita zonele de creastă ale masivelor amintite şi suprafeţele de teren cu înclinaţii mai mari de 30 de grade.
Şi jandarmii montani sunt pregătiţi să intervină în situaţii de urgenţă şi în cazurile constatării unor abateri de la normele legale. Ei pot fi întâlniţi în această perioadă pe trasee din Munţii Vâlcan, Parâng, Şureanu şi Retezat. La rândul lor, ei recomandă turiştilor să se echipeze în mod adecvat şi să nu se aventureze în zone pe care nu le cunosc sau pe trasee care pot deveni periculoase. Mai mult decât atât, ei le sugerează turiştilor ca înainte de a porni pe un traseu, să informeze jandarmii montani, salvamontiştii sau cabanierul despre itinerariul ales. Situaţiile de dificultate sau de risc pot fi semnalate la 112, specificând, pe cât posibil, datele de identificare ale persoanei care anunţă ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, unde sunt persoanele aflate în dificultate, când s-a produs accidentul. La nivelul judeţului Hunedoara, sunt constituite nouă posturi montane de jandarmi, care acţionează permanent în sprijinul cetăţenilor: Câmpu lui Neag, Straja, Pasul Vâlcan, Parâng, Nucşoara, Râu de Mori, Costeşti, Sarmizegetusa Regia, Vaţa de Sus. (D. Popescu)