ActualitateFlash

Peste 1.000 de hectare de pădure din judeţ, vândute de Schweighofer unei firme suedeze

Silvicultura

Natalia Bumbac

Austriecii de la Holzindustrie Schweighofer, principala companie care se ocupă de procesarea lemnului la noi în ţară, au anunţat o schimbare de strategie. Mai exact, compania austriacă vrea să iasă din rândul proprietarilor de păduri din România.

Fără detalii despre tranzacţie
Compania a transmis un comunicat în care arată că suprafeţele de pădure din mai multe judeţe, din proprietatea unei firme subsidiare, vor fi tranzacţionate către o firmă suedeză. Printre judeţele enumerate se află şi Hunedoara, unde austriecii deţin o suprafaţă de peste 1.000 de hectare de pădure. „Grupul Schweighofer, unul dintre liderii europeni în procesarea lemnului, face o schimbare de strategie şi vinde compania subsidiară Cascade Empire SRL (Cascade Empire), precum şi divizia de management forestier, Ocol Silvic Cascade Empire SRL, către compania suedeză GreenGold Group. Părţile contractante au decis să nu facă publică valoarea tranzacţiei şi detaliile contractuale. Pădurile deţinute de Cascade Empire însumează 14.283 de hectare, localizate în regiunile Hunedoara, Gorj, Vrancea, Prahova, Buzău, Neamţ şi Suceava. Cascade Empire achiziţionase pădurile respective între anii 2003 şi 2011 şi are în prezent un colectiv de 19 angajaţi, incluzând personalul diviziei de management forestier. Întreaga echipă va fi preluată de noul proprietar”, se precizează în comunicatul Schweighofer.
Pădurea deţinută de Cascade Empire SRL la noi în judeţ se situează între localităţile Uricani şi Câmpu lui Neag şi este administrată de un ocol silvic privat al proprietarului. „Pădurile deţinute de Cascade Empire SRL în judeţul Hunedoara sunt localizate în Câmpu lui Neag, Uricani, între pâraiele Negru şi Rostoveanu. Suprafaţa forestieră este de 1.064 de hectare şi a fost achiziţionată în anul 2005. În prezent, suprafaţa este administrată de Ocolul Silvic Cascade Empire”, a informat Luciana Petrescu, directorul de comunicare al Holzindustrie Schweighofer.
Potrivit inspectorului şef al Gărzii Forestiere Timişoara, Ioan Faur, la momentul tranzacţiei, compania austriacă a achiziţionat un întreg composesorat din Valea Jiului. „Au cumpărat composesoratul Câmpu lui Neag, format din proprietarii de păduri din zonă. Iniţial, nu au fost toţi proprietarii de acord să vândă, până la urmă tranzacţia a reuşit. Pădurea a fost exploatată, au parchet şi în prezent. Au amenajament silvic şi după ultimele controale nu am depistat nereguli”, a declarat inspectorul şef al Gărzii Forestiere Timişoara.

Nu avea certificate FSC
Holzindustrie Schweighofer a intrat pe piaţa românească în 2003. Azi, are în România trei fabrici de cherestea şi două fabrici de producţie a panourilor din lemn. Compania a fost acuzată în trecut de unele ONG-uri că ar achiziţiona lemn tăiat ilegal din pădurile României. În iulie 2017, retailerul de materiale de construcţii şi amenajări interioare Leroy Merlin a anunţat că a exclus, în perioada martie – iunie 2017, din lanţul său de aprovizionare 25 de furnizori, printre care şi producătorul austriac Holzindustrie Schweighofer, deoarece aceştia nu aveau certificare FSC (Forest Stewardship Council – un ONG apărut în anul 1993, pentru a promova un management forestier responsabil în pădurile din întreaga lume).
Anterior, şi alte lanţuri de bricolaj precum Hornbach sau Brico Dépôt România anunţaseră că au redus sau sistat aprovizionarea cu produse din lemn provenind de la Holzindustrie Schweighofer. La începutul acestui an, compania austriacă a anunţat că a implementat un sistem de monitorizare a camioanelor cu lemne care sosesc la unităţile de producţie şi că refuză transporturile neconforme. Unele voci din partea ONG-urilor susţin că tranzacţia de păduri anunţată ar avea legătură cu verificările la care a fost supus gigantul din domeniul prelucrării lemnului din cauza lipsei certificatelor FSC.

One thought on “Peste 1.000 de hectare de pădure din judeţ, vândute de Schweighofer unei firme suedeze

  • Cine lasa lemnul romanesc sa fie scos din tara si cine aproba taierea padurilor , se numeste tradator de tara si neam.Nu e posibil ca astia ,straini sa ne jefuiasca mereu….

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura