Categories: ComunitateFlash

Peste 1.000 de străini au rezidenţă în judeţ

În contextul unei crize la nivel european provocate de valurile de imigranţi sirieni care s-au aciuat pe bătrânul continent, şi autorităţile din judeţul Hunedoara au fost solicitate pentru a identifica locuri de cazare, în eventualitatea preluării de către statul român a unui număr de imigranţi. În special, a fost solicitat Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara care a răspuns că nu are spaţii disponibile de cazare, în schimb poate acorda asistenţă educaţională refugiaţilor.
Jumătate sunt din afara UE
Cu toate acestea, pe teritoriul judeţului nostru şi-au găsit un rost mai mulţi străini proveniţi de pe cel puţin trei continente. La Biroul pentru Imigrări Hunedoara, în prezent, sunt înregistraţi 1.292 de străini, dintre care 669 din state membre UE şi 623 din alte state. Aceştia provin din Italia, Republica Moldova, China, Turcia sau SUA. Astfel, în judeţul nostru locuiesc cu forme legale 253 de italieni, 227 de moldoveni, 117 nemţi, 109 chinezi, 56 de austrieci, 52 de turci, 44 de spanioli şi 26 de cetăţeni americani. Restul provin din alte state, dar nu sunt într-un număr semnificativ. Principalele scopuri pentru care cetăţenii străini şi-au stabilit reşedinţa la noi în judeţ sunt fie legate de starea civilă a acestora, fie sunt înscrişi la studii, muncesc sau au deschis diverse afaceri.
Trebuie să îndeplinească mai multe condiţii
Pentru a putea obţine dreptul de rezidenţă pe teritoriul României, străinii proveniţi atât din UE cât şi din afara spaţiului comunitar trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Cetăţenii din ţările europene pot locui la noi în ţară o perioadă de trei luni fără să aibă nevoie să anunţe autorităţile, după care se pot înscrie în evidenţele Inspectoratului General pentru Imigrări dacă sunt la studii, muncesc sau sunt căsătoriţi cu o persoană care are reşedinţa în România. Cerinţele pentru a obţine dreptul la şedere în ţara noastră pentru persoanele provenite din satele din afara spaţiului comunitar sunt mult mai numeroase. Acestea trebuie să depună o cerere care va fi însoţită de documentul de trecere a frontierei şi un certificat care să ateste că nu suferă de boli care pot pune în pericol sănătatea publică. De asemenea, trebuie să facă dovada spaţiului de locuit la adresa la care declară că au reşedinţa pe teritoriul României, dovada asigurării sociale de sănătate, a mijloacelor de întreţinere şi a sumelor necesare pentru taxele de prelungire a documentelor de şedere.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului General pentru Imigrări, dacă  un străin este depistat fără forme legale pe teritoriul României, împotriva acestuia pot fi dispuse măsuri de îndepărtare de pe teritoriul ţării noastre, sau, după caz, de reglementare a dreptului de şedere, dacă se constată că acesta îndeplineşte condiţiile legale. (N. Bumbac)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Guvernul cu turul I, protestatarii cu turul II

Guvernul a stabilit data alegerilor prezidenţiale, pe 4 și 18 mai 2025. Perioada elec­torală începe…

14 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj de la noi vrea cu tot dinadinsul să ajungă…

14 ore ago

Primarul municipiului Hunedoara, ales vicepreşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România

Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, a fost ales, ieri, vicepreşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România…

14 ore ago

Bulina albă

Geanina Ianc, directorul general al DGASPC Hunedoara Pentru că răspunde întotdeauna la solicitările cetățenilor, fiind…

14 ore ago

Bulina neagră

M.P., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată, deveanul fiind acuzat de…

14 ore ago

Polițiștii avertizează! O nouă metodă de înșelăciune a apărut în spațiul online

În contextul actual al amenințărilor cibernetice, Poliția Română a iden­tificat o tendință de înșelăciune care…

14 ore ago