Problemele sociale generate de dispariţia sectorului minier din judeţul Hunedoara sunt pe departe de a fi rezolvate. Zecile de mii de specialişti care au pregătire în domeniul mineritului au devenit inutili societăţii, după ce minele au fost în mare parte închise, printre aceştia numărându-se simpli muncitori, dar şi ingineri, maiştri, mecanici sau electricieni. Prin urmare, orice investiţie care se face în judeţ şi care creează oportunitatea găsirii unui loc de muncă le dă speranţe oamenilor că vor putea din nou să-şi practice meseria. Este cazul investiţiilor făcute de Deva Gold la exploatările miniere de la Certeju de Sus, care, deşi sunt încă în stadiul de implementare, au strâns numeroase cereri de angajare.
Speră că vor putea munci din nou
Oamenii apelează în permanenţă la sprijinul autorităţilor locale atunci când sunt în căutarea unui serviciu, iar în măsura posibilităţilor sunt şi ajutaţi. „Am primit numeroase cereri de angajare, multe dintre ele venind din partea unor oameni disperaţi. Chiar săptămâna aceasta au fost patru localnici care ne-au solicitat sprijinul, doar pe unul dintre ei am reuşit să-l ajutăm. Pot spune, cu ghilimelele de rigoare, că noi aici la primărie funcţionăm ca o agenţie de plasare a forţei de muncă. Pe deasupra mai avem şi 1.200 de cereri de angajare care au fost depuse la primărie cu mult timp în urmă, pentru atunci când se va redeschide exploatarea minieră în urma investiţiei făcute de Deva Gold”, a afirmat Petru Cîmpian (foto), primarul comunei Certeju de Sus. Aşa cum a adăugat primarul Cîmpian, sunt cereri venite din toată zona, din localităţi învecinate, cum ar fi Şoimuş, Hărău, Bârsău, dar şi din Deva sau Brad. Persoanele care au depus solicitările de angajare au pregătire în meseriile care sunt utile în exploatarea minieră, acestea nu au nici un fel de venituri, iar speranţa lor este să poată munci pentru a avea un trai decent.
Au fost şi vremuri bune
Primarul comunei Certeju de Sus îşi aminteşte cu nostalgie vremurile pe când locuitorii comunei aveau siguranţa locului de muncă, iar dificultăţile prezentului nu şi le putea închipui nimeni. ”Cei mai mulţi angajaţi pe care i-a avut exploatarea minieră de la Certeju de Sus au fost în 1996. În acea perioadă, un număr de 1.595 de persoane erau încadrate într-un loc de muncă la exploatarea minieră, iar comuna avea circa 3.600 de locuitori. Evoluţia lucrurilor din ultimii 20 de ani a fost nefastă, dar mai ales atunci când au început disponibilizările din minerit. Din acel moment, cazurile familiilor cu probleme financiare s-au înmulţit, totodată şi populaţia comunei a scăzut, iar tinerii pleacă să-şi facă un viitor mai bun în alte locuri. Există şansa ca atunci când vor fi reluate exploatările miniere, lucrurile să stea cu totul altfel. Se vorbeşte de un număr aproximativ 1.100 de posturi care vor fi înfiinţate, ceea ce ar fi mai mult decât suficient pentru solicitările pe care le avem din partea oamenilor”, a relatat primarul comunei Certeju de Sus.
Guvernul a stabilit data alegerilor prezidenţiale, pe 4 și 18 mai 2025. Perioada electorală începe…
Vorbesc gurile rele că un personaj de la noi vrea cu tot dinadinsul să ajungă…
Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, a fost ales, ieri, vicepreşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România…
Geanina Ianc, directorul general al DGASPC Hunedoara Pentru că răspunde întotdeauna la solicitările cetățenilor, fiind…
M.P., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată, deveanul fiind acuzat de…
În contextul actual al amenințărilor cibernetice, Poliția Română a identificat o tendință de înșelăciune care…