Peste 1.200 de persoane din comuna Certeju de Sus, dar şi din localităţile învecinate sunt în căutarea unui loc de muncă. Aceştia au pregătire în domeniul mineritului, iar speranţa lor de a-şi găsi un serviciu este începerea exploatărilor miniere făcute de Deva Gold de la Certej. Oamenii au depus cereri la Primăria din comună, prin care şi-au anunţat disponibilitatea de a începe munca cât mai curând.
Cereri din toată zona
„Până în prezent au fost depuse un număr de aproximativ 1.200 de cereri de angajare. Cererile vin atât de la oamenii din comuna Certeju de Sus, cât şi de la cei din localităţile învecinate, cum ar fi Şoimuş, Hărău, Bârsău, sau chiar din Deva. Sunt persoane care au diverse calificări în meseriile ce sunt utile în activitatea de exploatare minieră. Au fost specializaţi în aceste profesii pentru exploatările care s-au făcut în trecut la mina Certej”, a subliniat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, Petru Cîmpian, primarul comunei Certeju de Sus. Potrivit informaţiilor oferite de primarul comunei, contrar datelor oficiale privind numărul şomerilor înregistraţi, sunt foarte multe persoane care sunt în afara oricărei măsuri de protecţie socială. Aceştia nu au nici un fel de venit financiar, iar dorinţa lor, aşa cum este şi normal, este să poată munci pentru a avea un trai decent.
Proceduri care trebuie îndeplinite
Au fost parcurse până în momentul de faţă o serie de proceduri care ţin de avizele şi autorizaţiile din partea mai multor instituţii, necesare activităţii de minerit. O altă problemă, care se încearcă să fie rezolvată, este identificarea terenurilor pe care urmează a fi plantaţi copaci, de către cei de la Deva Gold, conform prevederilor legale în vigoare.
„A fost obţinut acordul de mediu, a fost revizuit şi este valabil la zi. În momentul de faţă avem nevoie de stabilirea terenurilor care urmează să fie împădurite de către compania care va face exploatările miniere. Sunt obligaţi prin lege să facă o astfel de acţiune. Este o situaţie mai complicată aici deoarece procesul de identificare a loturilor, care în prezent au regim de păşune şi al căror regim trebuie schimbat, este un procedeu mai complex. Mai sunt şi cazuri în care unii proprietari, deşi vor să-şi vândă terenurile, nu au actele în regulă, prin urmare toate aceste amănunte fac ca lucrurile să se amâne şi să dureze aşa mult”, a declarat Petru Cîmpian, primarul comunei Certeju de Sus.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…