Peste 10.000 de hunedoreni nu şi-au ridicat cardul de sănătate
Din data de 1 septembrie, serviciile medicale gratuite pentru asiguraţii cu vârste sub 18 ani vor fi acordate doar pe baza cardului naţional de sănătate. Astfel, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Hunedoara a arătat cum stau lucrurile la noi în judeţ în ceea ce priveşte numărul de asiguraţi care au intrat în posesia documentului electronic, câţi dintre ei sunt aşteptaţi să le ridice şi în ce condiţii vor fi oferite serviciile medicale în absenţa cardului.
Adeverinţele, în anumite condiţii
„În judeţ sunt 423.179 de persoane înscrise la medicii de familie, dintre care 367.344 sunt asigurate. În total au fost distribuite, până în acest moment, peste 320.000 de carduri, iar aproximativ 217.000 au fost deja activate la medicii de familie. La CJAS Hunedoara mai sunt în jur de 10.000 de carduri care nu au fost predate titularilor şi care sunt aşteptaţi să le ridice de la sediul instituţiei. Trebuie menţionat că, peste 3.300 de carduri, aparţinând persoanelor care au domiciliul în localităţile din Valea Jiului au fost predate către medicii de familie de acolo sau la punctul de lucru de la Ambulatoriul spitalului din Petroşani, de unde pot fi ridicate de titulari”, a afirmat Doinel Crişan (foto), medicul şef al CJAS Hunedoara. Acesta a adăugat că adeverinţele de asigurat nu se vor mai elibera după 1 septembrie decât în anumite condiţii. Mai exact, adeverinţele care se vor elibera vor avea rolul de a înlocui cardul şi vor fi eliberate pentru persoanele care şi-au pierdut documentul electronic, l-au deteriorat, sau au cerut un exemplar nou. Totodată, medicul şef Doinel Crişan a menţionat că în cazul în care cardul a fost tipărit dar nu a ajuns la destinatar, iar acesta este plătitor al contribuţiei la sănătate, va beneficia de serviciile medicale în absenţa documentului electronic. Asta, pentru că medicii sau farmaciştii vor trebui să verifice calitatea de asigurat în Sistemul Informatic Unic Integrat al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, date care pot fi verificate şi de către asiguraţi. Din momentul în care cardul a fost transmis către titular, acesta va trebui să-l prezinte obligatoriu atunci când merge la medicul de familie. În cazul în care l-a pierdut sau l-a deteriorat, va trebui să depună o cerere pentru a i se elibera alt card, pentru care va achita 15 lei şi i se va elibera o adeverinţă înlocuitoare valabilă trei luni de zile. Astfel încât, toţi pacienţii asiguraţi care se vor prezenta la cabinetele medicale sau la farmacii vor beneficia de serviciile gratuite din sistemul public de sănătate.
D-le Crisan
Am fost la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate pentru a-mi ridica cardul de sanatate.Sunbt pensionatdin Aprilie 2015 si inca nu am respectivul card.Listele de pe computerul de la intrare in sediu nu au mai fost actualizate din februarie,conform spuselor portarului.
Imi puteti spune va rog ce voi face eu dupa 1 septembrie?Din declaratiile d-voastra ,poate ca eu sunt doar un simplu inginer cu mintea incatusata,nu am inteles mai nimic.
Cu stima,Andrei Adam
Suntem in 2015 si nu avem in Romanika functional un Sistem de Evidenta Informatizata a Persoanei. Toti oligofrenii imbuibati s-au catarat pe fotolii inalte din diverse posturi din administratie. Pradaciunile ne sunt aratate la televizor doar pentru rating niciodata ca sa fie recuperate. Haiducia mai salveaza Romania.