După ce a fost restrânsă până la minimum activitatea fostului combinat siderurgic din Hunedoara, acum Arcelor Mittal, uriaşa zonă pe care se întinde marele sit industrial a devenit o ruină grotescă. Ani de zile, această ruină a mai folosit doar hoţilor de fier vechi, mai mari sau mai mici. Acum, însă, municipalitatea hunedoreană are de gând să reabiliteze acest sit industrial şi să-i dea alte funcţionalităţi.
Marele proiect de reabilitare a sitului industrial Hunedoara are nevoie de peste 10 milioane de euro. Lucrările, care se vor desfăşura pe două faze, au fost deja atribuite unei firme din municipiu, astfel încât se poate trece la treabă. Credem că ar fi interesante câteva date legate de lucrările care se vor realiza în acest proiect.
În primul rând, în cifre exacte, execuţia lucrărilor pentru proiectul „Reabilitarea sitului industrial Hunedoara şi pregătirea sa pentru noi activităţi” are o valoare totală estimată de 47.482.273,61 lei, fără TVA. Din această sumă, valoarea cheltuielilor diverse şi neprevăzute este de 2.803.986,55 lei, fără TVA.
Prima fază a lucrărilor, Faza A, va consta în reabilitarea şi ecologizarea a 20 de hectare de teren în zona fostului combinat siderurgic Hunedoara. Pentru această fază e nevoie de 28.681.637,90 lei, din care decontaminarea terenurilor şi preluarea şi depozitarea substanţelor toxice şi periculoase are nevoie de 25.679.728,40 lei. Din aceşti bani, organizarea de şantier va costa 431.578,50 lei, probele tehnologice – 2358,16 lei, iar pentru cheltuieli diverse şi neprevăzute se estimează 2.567.972,84 lei.
Structură de sprijinire a afacerilor
În cea de-a doua fază, Faza B, situl industrial reabilitat va fi pregătit pentru schimbarea destinaţiei, respectiv pentru a realiza un spaţiu special destinat investitorilor, celor care vor să-şi localizeze o afacere aici.
Astfel, în această fază va fi construită clădirea unei structuri de sprijinire a afacerilor, valoarea totală estimată a investiţiei fiind de 18.800.635,71 lei, fără TVA, din care: cheltuieli pentru asigurarea utilităţilor necesare obiectivului – 1.984.592 lei, construcţii şi instalaţii – 13.736.180 lei, utilaje, echipamente tehnologice funcţionale cu montaj – 2.518.750 lei, organizare de şantier – 325.100 lei, iar cheltuieli diverse şi neprevăzute – 236.013,71 lei.
Cum pot beneficia GRATUIT locuitorii județului Hunedoara si nu numai de beneficiile AERULUI SĂRAT ?…
S-a îmbătat criță și a făcut praf un bolid cumpărat din banii publici. Cârcotașii dintr-o…
Şoseaua care face legătura între municipiul Hunedoara şi localitatea Sântuhalm, de lângă municipiul Deva, una…
Cristian Merișanu, primar municipiul Vulcan Pentru că alături de promotorii locali în turism organizează și…
Andreea P., din Petrila Pentru că a fost acuzată de delapidare și riscă închisoarea, după…
Un nou studiu publicat de revista Nature dezvăluie informații despre modul în care nanoparticulele lipidice…
View Comments
Mai bine ar cumpara o masina de macinat molozul si ar lasa fierarii sa stranga fierul din armatura si ar iesi de 9 ori mai ieftin .
sa darame sa curete tot sa nu mai stie nimeni niciodata ca aici s-a practicat metalurgia de cateva mii de ani, mai bine faceau studiouri de film in loc de parc industrial , Transilwood , dupa modelul Hollywood ,Bollywood,veneau producatorii din toata lumea , si se promova ROMANIA, TE IUBESC, oricum tot idiotii ne conduc, repetentii de ieri sunt peste tot liderii de azi,...