Sorina Popa
Numărul procurorilor este în continuă scădere, de la an la an, în timp ce, al dosarelor creşte permanent. Astfel, dacă în 1989, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva funcţionau 11 procurori, în prezent, organigrama a fost redusă la nouă procurori.
„Începând din iunie 2009, organigrama de funcţionare a acestei structuri de Parchet a fost redusă de la 10 procurori la nouă, în pofida creşterii substanţiale a numărului de cauze înregistrate. Astfel, în semestrul I al anului 2009, procurorii în activitate au avut de soluţionat peste 4.700 de dosare penale, aici nefiind incluse decât cauzele strict penale, fără activitatea judiciară şi celelalte activităţi specifice funcţiei”, a declarat procurorul Angela Pintea, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva.
Peste 1.700 de cauze soluţionate
„În ceea ce priveşte activitatea judiciară, în primul semestru al anului, magistraţii procurori au participat la 1.744 de dosare penale judecate şi la 185 de cauze în procesele civile de la Judecătoria Deva. Ca să ilustrăm cam cu cât a crescut volumul de muncă al procurorilor, este suficient să arătăm că la Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva, de pildă, numărul dosarelor penale soluţionate în 1989 a fost de aproximativ 1.500, în timp ce numărul celor rezolvate în 2008 a fost de peste 6.000. De fapt, în anul 2008, volumul total de activitate a fost de 17.501 de dosare, încărcătura pe un procuror fiind de 2.916 de cauze”, a declarat Angela Pintea. Asta înseamnă, dacă ţinem cont doar de zilele lucrătoare ale anului, că un procuror ar fi trebuit să rezolve peste 11 cauze pe zi (?!).
Trebuie subliniat şi că în primele şase luni ale anului în curs, la Parchetul devean au funcţionat permanent doar şase procurori, care au exercitat atribuţiile Ministerului Public, deoarece, în acest prim semestru al anului s-au efectuat concediile de odihnă restante din anul trecut.
Muncă multă, remuneraţie după buget
„Cu toate că ritmul alert de muncă în condiţii de suprasolicitare neuropsihică se menţine de mai mulţi ani, în acest an s-a reuşit soluţionarea unui număr de cauze sensibil egal cu cel din anul 2008, adică 1.259 de dosare penale rezolvate, faţă de 1.331, în semestrul I al lui 2008”, a adăugat Angela Pintea.
În ce priveşte leafa unui procuror, aceasta este departe de cea a unui magistrat din alte ţări europene. Astfel, salariul net al unui procuror stagiar este de aproximativ 1.900 de lei, iar al unuia cu o vechime în magistratură de 10 ani, este de aproximativ 4.300 de lei.
O impresie falsă există în public şi despre vacanţa judecătorească. „În mod eronat, se discută de vacanţa magistraţilor, ca fiind similară cu cea a parlamentarilor şi a profesorilor. În realitate, orice procuror şi judecător are un concediu de odihnă de 35 de zile anual. Iar în perioada numită „vacanţă judecătorească”, se desfăşoară activităţile specifice”, susţine purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva.
STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…