Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu“ are câteva mii de abonaţi permanenţi şi o medie de peste 250 de utilizatori pe zi. Aproximativ 50 la sută dintre aceştia sunt copii, elevi şi studenţi. Acest fapt ne demonstrează că tinerii sunt interesaţi de lectură, contrar unor curente de opinie care susţin viceversa. Printre cititorii bibliotecii se regăsesc şi persoane vârstnice. Aceştia consultă frecvent publicaţiile periodice cum ar fi Monitorul Oficial, sau alte publicaţii de care sunt interesaţi.
O altă curiozitate o reprezintă faptul că 64 la sută dintre utilizatorii serviciilor oferite de către bibliotecă sunt de sex feminin. Ceea ce ne arată că hunedorencele sunt mai interesate de lectură decât bărbaţii.
Ce lecturi preferă hunedorenii
Cele mai citite sunt cărţile de beletristică din bibliografia şcolară, dar şi alte diverse titluri ce se regăsesc pe rafturile bibliotecii. De asemenea, există o cerere mare din partea cititorilor pentru cărţile din domeniul juridic, medical sau istoric. Sunt mulţi studenţi care vin să consulte la bibliotecă lucrări de specialitate în timpul vacanţelor, dar şi pe perioada anului de studiu.
Conform statisticilor bibliotecii, în ultimul timp a crescut interesul pentru lecturile de tip fantasy, atât la copii, cât şi la adulţi. Printre titlurile preferate de copii se numără „Jurnalul unui puşti“, „Harry Poter“ sau „Cartea fetelor“. Adulţii interesaţi de cărţi de acest gen preferă titlurile „Urzeala tronurilor“, „Cronicile vampirilor“, sau cărţile din colecţia „Raftul Denisei“.
În cazul în care cititorii vor avea nevoie de o carte care nu se găseşte la bibliotecă, există soluţii şi pentru această situaţie: „Pentru titlurile solicitate de anumiţi cititori şi care nu se găsesc la bibliotecă, există un serviciu de împrumut interbibliotecar. Bibliotecarii din Deva consultă cataloagele on-line ale celorlalte biblioteci din ţară şi trimit o cerere acolo unde au găsit cartea necesară. După aceea, cartea este trimisă prin poştă şi poate fi consultată de către cititor doar în regim de sală de lectură. Putem spune că reuşim să satisfacem cam orice cerinţă avem din partea cititorilor“, ne-a declarat Luminiţa Vulcan, şef serviciu de relaţii cu publicul din cadrul bibliotecii.
Cărţile care sunt mândria bibliotecii
Un loc aparte îl ocupă cărţile care fac parte din fondul special al bibliotecii. Sunt cărţi unicat, care au caracter religios. Cea mai veche carte datează din 1652, a fost tipărită la Târgovişte, este scrisă în alfabet kirilik şi are titlul: „Îndreptarea legii cu Dumnezeu care are toată judecata arhierească de toate vinile preoţeşti şi mireneşti“.
„Printre cărţile cu care ne mândrim este şi Monografia Judeţului Hunedoara. O carte publicată în trei volume, apărută în 2012. Este o carte foarte solicitată, care poate fi consultată şi în varianta on-line de pe site-ul instituţiei. Îi aşteptăm pe cei pasionaţi de lectură să ne viziteze. Le stăm la dispoziţie atât cu fondul de documente pe care biblioteca îl deţine, cât şi cu celelalte servicii pe care le putem oferi“, a mai spus Luminiţa Vulcan.
În perioada verii, Biblioteca Judeţeană va funcţiona în regim normal, cu excepţia zilei de sâmbătă în care va fi închisă.
Frumoasă foc, dar cam tută! Gurile rele din sudul județului nostru spun că un ales…
Peste 100.000 de români s-au adunat, ieri, în Piața Universității. Oamenii au scandat „Libertate” și…
Alexia Crina în vârstă de 15 ani, sportivă la Clubul Kempo Lupeni Pentru că a…
Adrian T., din municipiul Vulcan, recidivist Pentru că riscă să ajungă iarăși în pușcărie pentru…
Un incendiu s-a pornit la o gospodărie din satul Bucium din comuna Sântămăria Orlea, mai…
Tribunalul Hunedoara l-a condamnat pe tatăl agresor la o pedeapsă de 7 ani închisoare cu…