Adriana Năstase
Peste 320 de invenţii şi inovaţii sunt reprezentate la ediţia din acest an a Salonului internaţional de inventică InventCor 2021, care a început ieri la Deva, în format online, cu participare din 16 ţări ale lumii, între proiectele ce vor fi supuse jurizării internaţionale numându-se unele care au temă protecţia mediului, medicina, agricultura sau nanotehnologia.
Agricultura și mașini agricole
Salonul se află la ediţia a doua şi este organizat de inventatorul devean Corneliu Birtok Băneasă şi Asociaţia Corneliu Group, în colaborare cu Asociaţia Română pentru Tehnologii Alternative Sibiu.
„Participanţii sunt din toată lumea, iar ca o notă de inedit aş putea menţiona invenţii şi inovaţii realizate în Brazilia, Sudan, Australia, Israel, Malaysia. Sunt 18 domenii de activitate pentru care au fost depuse proiecte, iar ponderea cea mai mare o reprezintă – spre surprinderea noastră, categoria dedicată agriculturii şi maşinilor agricole, cu peste 60 la sută dintre invenţii”, a declarat inventatorul Corneliu Birtok Băneasă.
Organizatorii au apreciat ineditul proiectelor înscrise în cadrul InventCor, menţionând că juriul internaţional al salonului va avea o sarcină dificilă pentru a stabili o ierarhie în alegerea celor mai bune lucrări.
„Toate proiectele sunt interesante. Sunt însă şi câteva inedite. Astfel la categoria pentru copii – Kids Corner, avem o echipă din Malaysia care a dezvoltat un dispozitiv de determinare a compoziţiei solului, prin care ştim dacă acesta are nevoie de îmbunătăţiri pentru agricultură, în timp ce Institutul de Maşini Agricole din Bucureşti prezintă o dronă folosită la erbicidarea culturilor. Şi medicina este bine reprezentată în acest salon, una dintre invenţii referindu-se la folosirea nanoparticulelor în tratarea cancerului”, a explicat Birtok Băneasă.
Potrivit acestuia, unul dintre scopurile Salonului InventCor este acela de a dezvolta spiritul inovator al copiilor şi tinerilor, motiv pentru care organizatorii au alocat un spaţiu special dedicat începătorilor.
„Noi intenţionăm să le dezvoltăm copiilor şi tinerilor acest spirit creativ-inovativ şi să le oferim cadrul oficial în care pot să-şi prezinte proiectele. Cu perseverenţă şi îndrumare, copiii şi tinerii vor fi viitorii inventatori de la care se aşteaptă noile produse inovative”, a punctat organizatorul Salonului InventCor.
Salonul internaţional InventCor se va desfăşura în perioada 16-18 decembrie, iar partenerul educaţional al manifestării este Facultatea de Inginerie din Hunedoara, din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara.
STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…