Categories: ActualitateFlash

Peste 600 de oameni au parcurs Drumul Crucii, dintre Lupeni și Straja

 În ciuda vremii friguroase şi a ploii mărunte şi reci, care a căzut în prima parte a zilei de vineri, peste 600 de persoane au luat parte la ‘Drumul Crucii’, cea mai lungă procesiune religioasă din România, desfăşurată între oraşul Lupeni şi staţiunea Straja din Masivul Vâlcan, pe un parcurs în lungime de 10,4 kilometri.

Cu o tradiţie de 14 ani, ‘Drumul Crucii’ reprezintă deja unul dintre reperele majore ale comunităţii din Valea Jiului în perioada Săptămânii Mari. Evenimentul este onorat de prezenţa preoţilor şi credincioşilor de la toate confesiunile, iar slujba religioasă se desfăşoară, întotdeauna, în aer liber.

‘Am început această procesiune religioasă în anul 2000. Noi credem că parcurgând acest drum putem să medităm la chinurile la care a fost supus Mântuitorul Nostru şi sperăm în iertarea păcatelor noastre’, a declarat iniţiatorul acestei acţiuni, Emil Părău.

Oamenii s-au strâns, vineri dimineaţă, la biserica ortodoxă din oraşul Lupeni, unde un sobor de preoţi a oficiat o slujbă religioasă de Vinerea Mare. Imediat după orele prânzului, credincioşii au plecat, pe jos, spre schitul din lemn din staţiunea Straja. În faţa lor se afla crucea masivă din lemn de paltin, cu o greutate de peste 100 de kilograme, purtată pe umeri de preoţi şi credincioşi. Crucea are dimensiuni impresionante, cu braţul mare în lungime de 4,4 metri, iar braţul mic de 2,2 metri.

Credincioşii ating crucea şi se roagă pentru iertarea păcatelor, mai ales că pe ea sunt prinse fragmente din moaştele a 14 sfinţi şi o bucăţică din lemn adusă de la Muntele Athos şi despre care se spune că provine din Crucea Mântuitorului.

Pe drumul istovitor care urcă din Lupeni spre Masivul Vâlcan, participanţii s-au oprit la 14 troiţe, iar preoţii au ţinut o scurtă slujbă, reamintind astfel de popasurile făcute de Iisus, cu o cruce în spate, în calea sa spre Golgota. După patru ore şi jumătate, credincioşii au ajuns la schitul din Straja, acolo unde crucea din lemn va rămâne până la următoarele Sărbători de Paşte. (Sorin Blada, Agerpres)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

18 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

23 de ore ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

23 de ore ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

23 de ore ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

23 de ore ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

24 de ore ago