Peste 700 de ani de concedii medicale
Minerii din Valea Jiului care îşi vor lua concedii medicale nejustificate şi vor fi prinşi că în aceste zile libere desfăşoară alte activităţi decât cele necesare îngrijirii stării de sănătate, riscă să fie daţi afară din serviciu, potrivit unui plan de măsuri adoptat de Comitetul de Securitate şi Sănătate în Muncă (CSSM) din cadrul Companiei Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani.
Din cauza acccidentelor de muncă
Măsura survine după ce membrii CSSM au constatat că angajaţii CNH Petroşani au beneficiat anul trecut de 273.606 zile de concedii medicale, ceea ce, cumulat, înseamnă 749 de ani. Comparativ cu anul 2008, numărul zilelor libere acordate pe caz de boală s-a redus cu 14 procente.
„Din analiza pe cauze a celor 273.606 zile de concediu medical, s-a constatat că doar 5,1 la sută dintre acestea s-au datorat accidentelor de muncă, 0,4 la sută bolilor profesionale, 2,2 la sută bolilor incurabile, 2,4 la sută maternitate şi creştere copii, în vreme ce 89 la sută au fost înregistrate sub o cazuistică foarte diversă, de afecţiuni obişnuite“, se menţionează în raportul CSSM.
Cele mai multe zile de concediu medical au fost acordate de medicii specialişti (62 la sută), urmaţi de medicii de familie (36 la sută) şi de medicii de întreprindere (2 la sută).
Achiziţii în regim de urgenţă
În cadrul măsurilor adoptate în vederea scăderii zilelor de concedii medicale nejustificate se numără şi aceea de introducere a acestui indicator pe lista criteriilor de selecţie a persoanelor ce ar putea fi disponibilizate din CNH. Decizia se va aplica în cazurile acelor angajaţi care cumulează peste 60 de zile de concediu medical într-un an, fără avizul unui medic specialist, şi cu mai mult de trei diagnostice diferite. Pe linia recuperării medicale, angajaţii care lucrează în subteran vor fi mutaţi în locuri de muncă de la suprafaţă, dacă au acumulat 30 de zile de concediu medical într-un an, cu diagnostice diferite stabilite de alţi medici decât cei specialişti. Membrii CSSM au mai stabilit ca administraţia să achiziţioneze, în regim de urgenţă, scule şi dispozitive de mică mecanizare în vederea efortului fizic depus de minerii care lucrează în subteran sau la suprafaţă. Decizia va fi pusă în practică după apariţia bugetului de venituri şi cheltuieli al CNH Petroşani, pe anul 2010.
Alte măsuri de reducere a cazurilor de îmbolnăvire se referă la igienizări, achiziţia de medicamente pentru dispensarele de întreprindere şi implicarea activă a membrilor CSSM în luarea măsurilor de protejare a sănătăţii şi securităţii în muncă a angajaţilor. Din componenţa comitetelor de sănătate şi securitate în muncă fac parte reprezentanţi atât ai administraţiei, cât şi ai sindicatelor. În cadrul CNH Petroşani lucrează peste 10.400 de angajaţi.
Fostul director de la CNH Dragoiescu Petre cand a auzit ca il schimba din functie sa „imbolnavit” repede fara sa fi lucrat in subteran vreodata in frig,gaze si praf de ce nu-l disponibilizati,la fel a procedat si fostul director CNH Ivan Mircea cand la schimbat din functie sa „imbolnavit”acum este pensionar . Disponibilizati si sotiile sefilor si directorilor de la birouri in frunte cu sotiea lui Lacatas Zoltan care se mandreste ca va angaja tineri dar nu zice nimic de disponibilizari dandule cu piceorul in fund celor care au trudit si distruns sanatatea si pentru ei sa stea afara cu salarii mari.
Restructurare: De la sefi trebuie sa inceapa cu reorganizarea CNH. Abia dupa aceea putem vorbii de eficienta si salarii pe masura pentru mineri.
Dragoiescu Petre este PNL-ist si nu o sa-l disponibilizeze noi mineri sa fim uniti ca si inaintasi nostri fara sindicate singuri ca in 1929 si 1977.Sau inchis jumatate de mine si sau dat zeci de mii de mineri afara fara sa se creieze dea lungul anilor locuri de munca intr-o Vale a Jiului saraca fara terenuri arabile am ajuns muritori de foame.