Peste căminul cultural din Cristur se aşterne paragina

Acoperiş avariat, geamuri sparte şi multă nepăsare

Natalia Bumbac

Cu mai bine de jumătate de secol în urmă, locuitorii, pe atunci ai comunei Cristur, şi-au construit cu forţe proprii un imobil care să le servească drept cămin cultural. De la terenul pe care s-a ridicat clădirea, până la materialele de construcţii, toate au fost donate sau cumpărate de primărie şi de oamenii din sate. Deşi efortul de atunci a fost mare, acum, imobilul este lăsat în paragină. Cu geamurile sparte şi acoperişul avariat, edificiul cultural a devenit mai degrabă o emblemă a nepăsării autorităţilor locale, decât un punct de atracţie pentru localnici, aşa cum a fost odată.

A devenit atractiv pentru hoţi
Dar, pentru a nu cădea pradă nostalgiei, pe care încă o mai poartă unii localnici care-şi amintesc de sala plină în care erau proiectate filme artistice, facem un scurt inventar la problemele pe care le poţi sesiza la prima vedere la căminul cultural din Cristur. Acoperişul este grav avariat. Din acest motiv, precipitaţiile pătrund în tavanul care pe alocuri a şi cedat, iar pereţii s-au umplut de igrasie. Geamurile, chiar de la uşa de la intrare, sunt sparte, iar locul a devenit atractiv pentru hoţii din zonă. Aceştia au furat tot, de la aparatura pentru proiecţia filmelor, până la mobilier. „Inspiraţi” de starea în care se află imobilul şi cei veniţi cu diverse ocazii, parastase, spectacole etc. se comportă ca atare. Oamenii, chiar din localitate, lasă după ei mormane de gunoaie, pentru a mai „contribui” la starea jalnică în care se află clădirea. Ca să nu mai amintim de biblioteca găzduită în acest imobil şi care a fost închisă, dar asta, poate pentru că lectura nu mai este un hobby al prezentului. Trebuie precizat că vina nu este doar a actualei administraţii, ci se perpetuează din trecut, asta, dacă se ţine cont de faptul că reţeaua de apă curentă trece prin faţa căminului cultural, dar imobilul nu a fost racordat la ea din motive necunoscute.

Plătesc impozite la nivelul cetăţenilor din Deva
Dacă unii se întreabă despre utilitatea căminului cultural din Cristur, răspunsul îl pot avea de la localnici. Aceştia susţin că este mare nevoie ca imobilul să fie funcţional, pentru a putea fi folosit cu diverse ocazii, aşa cum se întâmplă şi în alte locuri. Consiliul local şi Primăria Deva, de care aparţine localitatea Cristur, cunoaşte cum stau lucrurile acolo, dar deocamdată nu s-au grăbit să ia măsuri. „De mai bine de doi ani, am atras atenţia la problemele apărute la clădirea edificiului cultural din Cristur. Oameni din sat mă întreabă dacă am fost să văd cum stau lucrurile acolo. Sunt extrem de nemulţumiţi că Primăria Deva a luat, practic, cu japca, clădirea care a fost construită de oamenii din sat în 1956. Locuitorii din Cristur plătesc impozite la nivelul zonei trei din Deva. De asemenea, există o mulţime de societăţi comerciale care-şi desfăşoară activitatea pe raza localităţii şi care aduc venituri la bugetul local, din care ar trebui să beneficieze şi cetăţenii Cristurului”, a subliniat Ioan David, consilier local al municipiului Deva.

Lucrurile par a se mişca din loc
Contactat de către MESAGERUL HUNEDOREAN, directorul Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, de care aparţine şi căminul cultural din Cristur, a arătat că există deja un plan prin care imobilul va fi restaurat, iar pentru asta au fost făcuţi primii paşi. „Căminul cultural din Cristur a trecut în subordinea Centrului Cultural «Drăgan Muntean» din Deva, din anul 2014. Ulterior, s-a întocmit un studiu de evaluare al imobilului, prin care s-a constatat că nu poate fi folosit în starea în care se află. Sunt necesare lucrări de reabilitare, inclusiv de consolidare a fundaţiei. În bugetul de anul acesta a fost aprobată suma de 30.000 lei pentru studiul de oportunitate, prin care se va stabili cu exactitate ce lucrări vor fi făcute şi care vor fi costurile. Nu avem un angajat care să fie responsabil de administrarea căminului cultural din Cristur, este o persoană din localitate care are cheia şi deschide la cerere, pentru cei care au nevoie cu diverse ocazii”, a afirmat Alexandru Gruian, directorul Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

18 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

23 de ore ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

23 de ore ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

23 de ore ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

23 de ore ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

24 de ore ago