Circa două tone de peşte alterat au fost împrăştiate într-o pădure din zona comunei Râu de Mori, de către o asociaţie de vânători, pentru a atrage urşii. Culmea este că nici Garda de Mediu, nici reprezentanţii ISV din judeţ n-au găsit nimic în neregulă în toată povestea.
Ce s-a constatat la faţa locului
Localnicii din Râu de Mori spun că, în urmă cu câteva săptămâni, au găsit o cantitate uriaşă de peşti morţi, împrăştiaţi prin pădurea din apropierea comunei. Mai mult, vânătorii lăsaseră ca hrană pentru urşi şi un cal mort. Oamenii au anunţat imediat autorităţile, dar susţin că nu s-au luat nici un fel de măsuri.
Reprezentanţii Gărzii de Mediu spun că au fost, într-adevăr, sesizaţi cu privire la această problemă, însă nu au găsit nimic culpabil în teren. „Am dat curs sesizării şi am verificat locaţia respectivă, împreună cu reprezentanţii ISV şi cei ai Primăriei Râu de Mori. Nu am mai găsit, însă, decât nişte rămăşiţe de peşte. Vânătorii au dreptul de a asigura hrană suplimentară vânatului, iar cei de la asociaţia respectivă, care au împrăştiat peştii, aveau o autorizaţie pentru lucrul acesta. Le-am pus, totuşi, în vedere, ca de acum înainte, să ne anunţe cu privire la astfel de măsuri pe care vor să le ia şi să respecte atât normele sanitare, cât şi cantităţile legale. De această dată, mediul nu a fost afectat în nici un fel, nici măcar prin miros“, a declarat Bogdan Sever, şeful Gărzii de Mediu Hunedoara.
Au vrut să îndepărteze urşii de gospodării
De asemenea, totul a părut în regulă şi pentru cei de la ISV. „Colegii mei din judeţul Hunedoara au verificat locul indicat şi nu au găsit nici un cal, ci doar nişte rămăşiţe de peşte. Nu putem şti cantitatea iniţială şi nici dacă peştele era alterat, sau nu, în momentul în care a fost împrăştiat în pădure. Vânătorii aveau, însă, documente de provenienţă pentru hrana respectivă, astfel că nu aveam pentru ce să-i sancţionăm. Şi-au motivat fapta spunând că au împrăştiat peştii într-o zonă izolată, tocmai pentru a îndepărta urşii de gospodării, pentru că s-au înregistrat în judeţul Hunedoara mai multe situaţii în care urşii s-au apropiat prea mult de aşezările omeneşti. Nu a fost găsită în zonă nici măcar o urmă de braconaj, deci nu se pune problema vânării urşilor“, a declarat Ioan Faur, inspectorul şef adjunct al ITRSV Timişoara – inspectorat căruia ISV Hunedoara i se subordonează.
Totuşi, cetăţenii sunt sceptici în privinţa acţiunii vânătorilor. Ei sunt convinşi că aceştia intenţionau să braconeze urşi şi sunt îngrijoraţi atât de calitatea hranei pe care au împrăştiat-o prin toată pădurea, cât şi de faptul că folosesc şi alte animale, în acest caz, calul. Asta, pentru că, spun ei, în acest fel, urşii se învaţă cu astfel de carne, şi s-ar putea ca pe viitor să dea, mai des, târcoale satelor.
Magdalena Șerban La Vălișoara, cetățenii pot deja să plătească taxele și impozitele pentru 2025. Administrația…
Magdalena Șerban Locuitorii comunei București pot privi cu speranță spre viitor, urmând ca numele localității…
În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local al Municipiului Deva din 13 ianuarie 2025, domnul…
Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat (PSD), a fost mandatat de Consiliul Politic Național al…
Nadia Comăneci (62 de ani) a părăsit România în urmă cu mai bine de trei…
Cei mai buni sportivi de la CS Poli Karate din Petroșani, Miruna Mălăuță, Mathias Popescu…
View Comments
Din câte cunosc eu aceste fapte s-au întâmplat in Comuna Densus!