Peștișu Mic: A venit vremea ca mierea să fie prețuită
Magdalena Șerban
După ce iubitorii produselor provenite din truda micuțelor albine s-au bucurat de prima ediție a evenimentului „Ziua apicultorului”, organizat de către Primăria Comunei Peștișu Mic, la Nandru – Valea Roatei, s-a făcut un pas și mai mare către promovarea acestei ramuri și aprecierea la justa sa valoare de piață.
Lanțuri scurte de comercializare, sub egida unui brand
„La inițiativa prefectului județului, Călin Marian, s-a pus bazele unui proiect ce vizează crearea unor lanțuri scurte de comercializare a mierii. Documentația este finalizată și urmează să o depunem pe măsura europeană 16.4. Valoarea demersului investițional este de 250.000 de euro. Suntem șapte parteneri în acest proiect și scopul major este de a veni în sprijinul micilor producători apicoli prin eliminarea intermediarilor din procesul de comercializare și practicarea unui preț corect. În momentul de față, pentru ca un producător să reușească să fie avizat ecologic, trebuie să treacă prin tot soiul de pași birocratici ce implică timp, mai precis minimum trei ani. După toate acestea, primește un preț de 13 lei pe kilogramul de miere, deci infim și imoral, până la urmă. Nu justifică pe deplin munca unui apicultor și mai ales efortul depus. Să nu mai vorbim de implicare. Mulți sunt pasionați, nu fac asta doar de dragul vreunui câștig. S-a dovedit că nu prea se aleg cu mare lucru pe urma vânzării propriu-zise, grila de prețuri fiind una cam non-profit pentru ei sau cu un minimum de plus. Cu greu își acoperă cheltuielile anuale. E nevoie de hrană pe timpul iernii, uneori de tratamente etc, deci de grijă permanentă. Nu te trezești cu miere în borcan și gata. Realizând o linie de îmbuteliere la care se adaugă lanțul care se va creea prin intermediul restaurantelor, a hotelurilor, a școlilor ș.a.m.d, produsul ajunge direct la consumatorul final și la un preț corect. Făcând referire la comunitatea noastră, putem spune că suntem cel mai important producător de miere la nivel de județ, deci ne caracterizează foarte bine acest segment. Din acest motiv a devenit o preocupare prioritară, gândind în perspectivă. Cei implicați trebuie încurajați și ajutați, nu doar prin vorbe bune și laudă, ci concret, cu ceea ce au ei nevoie pentru a-și continua și dezvolta activitatea”, a afirmat Daniel Dobruţchi (foto), primarul din Peştişu Mic. De adăugat că aceia care deja fac parte din parteneriat sau vor intra în cooperativă ulterior, vor vinde mierea sub brandul Valea Mierii, ce va fi înregistrat și certificat de OSIM.
Totodată, la nivel de județ, având același inițiator, s-a mai realizat un program de acest gen. S-a întâmplat la Beriu, dar obiectivul a fost altul, și anume producția de afine, de altfel reprezentativă pentru zona amintită.