Comunitate

Peștișu Mic: Platformă de gestionare a gunoiului de grajd, din fonduri nerambursabile

Magdalema Șerban

Gestionarea corectă a gunoiului de grajd reprezintă una dintre cele mai im­por­tante responsabilități ale crescă­torilor de animale, dar și ale auto­ri­tăților locale, pentru a proteja apele din zonă de poluarea cu nitrați. Acum, pri­măriile au șansa să construiască plat­forme comunale de gestionare și valo­ri­ficare, totul cu bani din Planul Na­țio­nal de Redresare și Reziliență (PNRR). Conducerea din Peștișu Mic nu a stat pe gânduri.

O șansă finanțabilă
Toți edilii cunosc dificultățile pe care le au micii fermieri și gospodarii care cresc animale în curțile lor, legate de asi­gu­rarea condițiilor minime de gospodărire a bălegarului. Mai exact de stocarea aces­tuia pe platforme care să nu per­mită ca scurgerile să se infiltreze în pân­za freatică și, de acolo, direct în fântâni. Astfel, prin acest regim centralizat pot să-i scutească pe fermieri de a cheltui bani cu propriile lor capacități de de­po­zi­tare. Un alt avantaj e că pentru cei care sunt înscriși la APIA și AFIR, predarea gunoiului de grajd la platforma co­mu­nală îi va ajuta să demonstreze faptul că sunt conformi în ceea ce privește ce­rin­țele celor două instituții vis-a-vis de sto­carea acestuia. „Am depus un proiect pentru o astfel de platformă și așteptăm vești. A fost al 24-lea proiect pe țară, iar a doua zi s-au și epuizat banii alocați. În acest demers, pe lângă noi, ca autoritate publică, mai sunt încă 7 fermieri. In­ves­ti­ția va duce la conservarea resursei de apă freatică şi totodată la diminuarea mi­ro­sului din gospodăriile care cresc ani­male. Pe mine mă preocupă să fie bine pentru cetățeni, asta este ideea prin­ci­pală. Știm că prevederile de mediu tre­buie respectate, mai știm că nor­ma­ti­vele europene stipulează măsuri pentru a preîntâmpina infestarea apei cu nitrați și nitriți, periculoși pentru pânza freatică. De asta platformele comunale sunt do­tate cu echipa-mente cu care se pot asi­gu­ra transportul, compostarea și îm­prăș­tierea gunoiului de grajd. La ora actuală, fiecare gospodărie se descurcă cu forțe proprii. Unii și-au făcut plat­for­me indi­vi­duale, dar una comunală e altă poveste. Oricum, gunoiul de grajd e valoros pentru crescătorii de animale care dețin auto­mat și terenuri pe care le lucrează”, a afirmat Daniel Dobruţchi (foto), primarul din Peştişu Mic. Rea­min­tim că finan-țarea se va câștiga pe principiul „primul venit, primul servit”, în limita bugetului maxim eligibil prealocat (228.300.000 de euro, echivalentul a 1.119.925.650 de lei). Rata acordată prin PNRR este de 100 la sută. Valoarea ma­ximă eligibilă e de 1.000.000 euro/plat­formă co­mu­nală nou înființată. „Mai vrem să ac­ce­săm fon­­duri pen­tru efi­cientizarea ener­­ge­tică a sediului pri­­măriei, un parc fo­to­voltaic pen­tru pro­priul con­sum și pen­tru mo­­­der­ni­za­re dru­muri agri­cole”, a mai a­nunțat alesul local.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun cârcotașii că un directoraș din zonă s-a trezit nu cu mas­cații, ci cu niște…

12 ore ago

Laurențiu Nistor, la începutul noului mandat de șef al județului: Am jurat credință hunedorenilor. Pe ei trebuie să-i reprezentăm, și nu politica hunedoreană

Noul Consiliu Judeţean Hunedoara şi pre­şedintele instituţiei administrative, social-democratul Laurenţiu Nistor, au fost în­ves­tiţi ieri…

12 ore ago

Bulina albă

Costel Avram, administratorul public al județului Pentru că a încheiat un mandat de administrator public…

12 ore ago

Bulina neagră

Adrian B., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de…

12 ore ago

A furat mașina, și-a pierdut viața și a mai ucis un om. Dezastru pe șosea

Victimele accidentului de circulaţie care s-a petrecut pe DN 66, în zona localităţii Băcia, soldat…

12 ore ago

Patru maşini implicate într-un accident pe autostrada A1 Deva-Sibiu. O femeie a ajuns la spital

O femeie de 76 de ani a fost rănită şi a ajuns la spitalul din…

12 ore ago