De altfel, perioada romană şi-a pus cel mai mult amprenta asupra acestui orăşel antic, dacă e să amintim numai templul Leului cu aripi. În afară de temple, oraşul este compus din locuinţe şi morminte. Unul dintre cele mai cunoscute temple, care este şi mausoleu, deoarece adăposteşte morminte regale, este cel numit Trezoreria. Faţada acestui monument sculptat în calcar este înaltă de cca 40 de metri.
Totuşi, cel mai însemnat templu este “Mănăstirea”, construită în secolul II-lea d.Hr., care depăşeşte în înălţime Trezoreria cu cinci metri şi care se află la capătul celălalt al oraşului, Petra numărând cca 100 de temple. Monumentele ce reprezintă morminte au încăperi care erau destinate banchetelor funerare, având în vedere dispunerea băncilor în apropiere de acestea.
Teatrul greco-roman, ce putea găzdui cca 3.000 de spectatori este un alt monument impresionant din Petra, construit de către nabateeni la începuturile primului secol d. Hr. şi îmbunătăţit de romani o sută de ani mai târziu. Pentru ridicarea acestuia a fost distrusă o întreagă stradă cu case şi morminte.
Petra a reprezentat un adevărat nod comercial, deoarece străbătând această cetate naturală se putea ajunge în Gaza, Damasc şi Aqaba.
Aprovizionarea cu apă a oraşului se datora unui râu ce îl străbătea, fructificat cu ingeniozitate de nabateenii ce au construit Petra. Apa mai era captată şi din ploile scurte ce scrutau oraşul din când în când şi permitea supravieţuirea în caz de secetă. Cutremurul din 363 a dus însă la şubrezirea acestui sistem de colectare a apei, necesar supravieţuirii oraşului, iar din 551 după al doilea cutremur, oraşul a fost abandonat, deşi a avut parte la un moment dat de o epocă înfloritoare. În anul 1812, Rekem, care reprezintă numele vechi al Petrei, cum este de altfel menţionat şi în manuscrisele de la Marea Moartă, a fost redescoperit, iar începând cu 1985 este inclus în patrimoniul mondial Unesco, fiind considerat şi una dintre cele şapte noi minuni ale lumii.
Un amănunt interesant este faptul că, datorită spectaculozităţii sale, Petra a fost locaţia aleasă pentru scena finală din filmul Indiana Jones şi Ultima Cruciadă.
Astăzi, Petra este unul dintre oraşele vizitate în cadrul pelerinajelor, turiştii fiind pur şi simplu fascinaţi de acest oraş de legendă. În lumina asfinţitului, templele capătă nuanţe colorate, astfel încât efectul unei plimbări prin defileul împrejmuit de acestea este maxim.
Şi dacă după o vizită în Petra puteţi avea senzaţia că aţi văzut totul, trebuie să ştiţi că numai 15 la sută din oraş a fost, de fapt, descoperit, după cum presupun cercetătorii, restul fiind încă ascuns în mister. (Monica Anghelovici)
(Articol şi fotografii preluate de pe site-ul http://www.infoturism.ro/atractii-turistice/turismall)
Frumoasă foc, dar cam tută! Gurile rele din sudul județului nostru spun că un ales…
Peste 100.000 de români s-au adunat, ieri, în Piața Universității. Oamenii au scandat „Libertate” și…
Alexia Crina în vârstă de 15 ani, sportivă la Clubul Kempo Lupeni Pentru că a…
Adrian T., din municipiul Vulcan, recidivist Pentru că riscă să ajungă iarăși în pușcărie pentru…
Un incendiu s-a pornit la o gospodărie din satul Bucium din comuna Sântămăria Orlea, mai…
Tribunalul Hunedoara l-a condamnat pe tatăl agresor la o pedeapsă de 7 ani închisoare cu…