Magdalena Șerban
Efortul administrativ pentru a se face un pas major în procesul de dezvoltare a orașului Petrila are nevoie de o implicare mai mare, adică inclusiv a comunității.
Unul dintre obiectivele spre care e canalizată atenția publică la ora actuală este cel legat de Muzeul Satului, construit din finanțare de la U.E. Dacă nu demult, primarul locului, Vasile Jurca, lansa un apel prin care cei cu inimă bună erau invitați să doneze obiecte vechi pentru decorarea și utilarea căsuțelor construite după modelul vechile gospodării ale momârlanilor, răspunsul nu a întârziat să apară. Edilul dorește să le mulțumească și să-i îndemne și pe alții să le urmeze exemplul.
Moștenite de la bunici și străbunici
După cum se știe, Muzeul Satului se află pe strada Jieț, iar 23 de clădiri din lemn (fără mijloace alimentate electric) ridicate aici reflectă modul de organizare și viață al unei comunități sătești de momârlani. E un mic sat autentic, casele și biserica din lemn fiind realizate 1 la 1 după tiparul gospodăriilor din zonă. ,,Am deschis un registru de donații și preluăm de la orice doritor de donații ceea ce este vechi și conform cu proiectul nostru, începând de la unelte ce au fost folosite în agricultură, în exploatarea lemnului sau în gospodării, la creșterea animalelor, și până la mobilier, costume tradiționale, etc. Adică ce e specific și definitoriu pentru noi, cei din această zonă. Am primit deja destul de multe obiecte, unele chiar foarte vechi și datate. De exemplu un brâu din piele datat cu anul 1915. Bineînțeles, lista rămâne deschisă și vă așteptăm cu drag, în continuare, să puneți umărul la materializarea acestui demers care va deservi generațiilor următoare și nu va lăsa să piară valorile locale și adevăratul tezaur. Celor care au donat deja, le mulțumim foarte mult și îi asigurăm de aprecierea noastră și de respectul pentru implicare”, a transmis primarul din Petrila, Vasile Jurca (foto). Reamintim că oraşul pe care îl păstorește va da în circuitul turistic un muzeu al satului, construit cu ajutorul unei finanțări europene. Face parte dintr-un amplu proiect în cadrul căruia sunt abordate mai multe investiţii însumând 50 de milioane de lei fonduri nerambursabile câștigate de conducerea publică pentru modernizarea localităţii. În acest sens, Primăria și Consiliul Local al orașului Petrila intenţionează să valorifice, prin expunere, documente, artefacte istorice, obiecte privind ocupaţiile tradiționale și culturale, tradițiile și obiceiurile din sfera vietii spirituale locale, toate acestea urmând a fi achiziționate prin donație și expuse în noul Muzeu al Satului. Toți cei interesați să contribuie la continuarea datinilor, conservarea și promovarea patrimoniului și a valorilor autohtone sunt rugați să sune la numărul de telefon 0787.274.751.
Vorbesc gurile rele că o duduie, cu un salariu net de vreo 8.000 de lei,…
Peste câteva zile, Donald Trump își preia mandatul de președinte al SUA. Peste câteva zile,…
Mircea Rotea, pompier la Detașamentul de pompieri Deva Pentru că a intervenit, fiind în timpul…
Claudia N., din municipiul Hunedoara Pentru că a fost trimisă în judecată pentru infracțiunea de…
Hunedoreanul a cerut intervenția polițiștilor după ce mai mulți cetățeni olandezi s-au încăierat la o…
Tânărul aflat în arest preventiv a fost închis de mai multe ori pentru furturi, iar…