Petrila, în 2024. Top investiții
Magdalena Șerban
Conducerea orașului Petrila va miza în 2024 atât pe dezvoltarea infrastructurii, cât și pe cea a segmentului turistic. Are deja în pregătire documentația aferentă pentru a construi domeniul schiabil pe partea hunedoreană a Masivului Șureanu.
Zarurile câștigătoare au fost aruncate
„Sunt câteva ținte administrative pe care le dorim atinse în 2024. Spre exemplu, asfaltarea Străzii Republicii, pentru care am câștigat finanțare prin ((Anghel Saligny)) și am semnat deja contractul, urmând scoaterea la licitație, precum și extinderea rețelei de gaze naturale pe acele străzi unde nu există la ora actuală, proiectarea fiind finalizată la sfârșitul lui 2023. Vom trece la următorii pași pentru implementare. Și, bineînțeles, mai e domeniul schiabil din Șureanu, pentru care în anul curent vrem să obținem schimbul de terenuri cu Romsilva. Terenul respectiv e în proprietatea statului român și în administrarea Romsilva. Avem în lucru o procedură de preluare din fondul forestier a unei suprafețe de aproximativ 7 hectare pentru a construi acest domeniu schiabil. Finanțarea pentru un asemenea demers vizăm să o obținem prim programul Tranziție Justă. Comisia Europeană ne-a promis că vom primi fonduri pentru turism, în baza strategiei de dezvoltare. Foarte important e că acest domeniu schiabil ne va lega de cel din Șureanu – Alba, cei de acolo dezvoltându-l foarte mult. Telegondola noastră va urca până pe culme, iar cei care vor merge la schi vor avea posibilitatea să o facă atât pe partea de Petrila, cât și pe toate pârtiile din partea Alba. Momentan, accesul dinspre Sebeș spre Șureanu este la aproximativ 70 de kilometri, iar dacă noi vom face acest acces prin Petrila, vor fi doar 14 kilometri de parcurs. Așa că zona de Vest poate opta pentru accesarea domeniului schiabil din Petrila, scutind timp și bani, până la urmă. În mod normal, din Arad, Timiș, etc, se mergea la Sebeș și de acolo încă 70 de kilometri. Avem muzeul pe care în primăvară -vară îl vom pune în funcțiune, acoperind și oportunitatea estivală de turism. Urmărim permanentizarea ofertei turistice, adică să fie în orice anotimp, nu doar pe parcursul iernii. Vrem un circuit turistic. Iar pe lângă tot ceea ce am menționat, mai există și alte proiecte ce trebuie duse la bun sfârșit”, a transmis Vasile Jurca (foto), primarul din Petrila.
Accesarea fondurilor nerambursabile pe Tranziție Justă
Reamintim că finanțarea plănuită pentru Valea Jiului pentru perioada de programare 2021-2027 va ajunge la 180,5 milioane euro. Aceasta face parte din Programul Operațional Tranziție Justă (POTJ), cu o alocare totală de 2,5 miliarde de euro, program care are ca scop atenuarea impactului socio-economic al tranziției la neutralitatea climatică în 6 județe din țară: Hunedoara, Gorj, Galați, Mureș, Prahova, Dolj. Legat de fondurile pentru Valea Jiului, ele vor putea fi accesate pentru dezvoltarea a cel puțin 1.200 de întreprinderi noi și existente, inclusiv în domeniul furnizării de servicii în domeniul turismului și crearea de 2.300 noi locuri de muncă, servicii de calificare și recalificare pentru 6.000 de persoane; producția de energie regenerabilă și transportul acesteia către școli, spitale, cămine de bătrâni, alte clădiri în care sunt realizate servicii publice accesibile tuturor; extinderea transportului public verde pentru scoaterea din izolare a comunităților defavorizate; susținerea investițiilor productive în întreprinderi mari care produc tehnologii pentru energia verde, hidrogen și alte produse și servicii necesare tranziției la neutralitatea climatică a României. Mai mult, în cadrul celorlalte axe operaționale, fie sunt alocări distincte pentru investițiile teritoriale integrate (PO Educație și Ocupare, PO Sănătate, PO Regional Vest, PO Incluziune și Demnitate Socială), fie li se va acorda un punctaj suplimentar în procesul de selecție (PO Dezvoltare Durabilă, PO Educație și Ocupare pe componenta de educație). Finanțarea totală dedicată Văii Jiului, prin aceste șase programe operaționale, este de aproximativ 290 milioane de euro.