S-a modificat Legea Cadastrului, iar o informație extrem de importantă este că terenurile aferente casei de locuit și anexelor gospodărești, curtea și grădina din jurul acestora, se vor înscrie în cartea funciară în lipsa actelor de proprietate, potrivit noilor prevederi.
MESAGERUL HUNEDOREAN l-a întrebat pe Petru Lobonț (foto), directorul executiv al Oficiului Județean de Cadastru Hunedoara, ce modificări au fost aduse recent la Legea Cadastrului.
-Ce înseamnă această modificare adusă Legii Cadastrului?
Petru Lobonț: Dreptul de proprietate al deținătorilor construcțiilor asupra terenurilor aferente casei de locuit și anexelor gospodărești, curtea și grădina din jurul acestora este prevăzut de dispozițiile art. 23 alin. (1) din Legea fondului funciar nr.18/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Modificare adusă este că sunt şi rămân în proprietatea privată a cooperatorilor sau, după caz, a moştenitorilor acestora, indiferent de ocupaţia sau domiciliul lor, terenurile aferente casei de locuit şi anexelor gospodăreşti, precum şi curtea şi grădina din jurul acestora, determinate potrivit art. 8 din Decretul-lege nr. 42/1990 privind unele măsuri pentru stimularea ţărănimii.
-Și dacă nu au acte de proprietate?
-P. L. – În lipsa actelor de proprietate, intabularea dreptului de proprietate asupra terenurilor aferente casei de locuit și anexelor gospodărești, curtea și grădina din jurul acestora se va face în favoarea actualilor deținători ai construcțiilor, conform prevederilor art. 41 alin. (10) din Legea Cadastrului, în baza certificatului care atestă că imobilul este înregistrat în registrul agricol.
– Cine eliberează certificatul respectiv?
– P. L. – Certificatul este eliberat de unitatea administrativ-teritorială în raza căreia este amplasat imobilul şi a documentaţiei cadastrale.
Modelul certificatului este prevăzut în Anexa 1.511 la Regulamentul de avizare, recepţie şi înscriere în evidenţele de cadastru şi carte funciară, aprobat prin Ordinul directorului general al ANCPI nr. 700/2014, cu modificările și completările ulterioare. Cererea de intabulare a dreptului de proprietate în cartea funciară, certificatul care atestă că imobilul este înregistrat în registrul agricol, documentația cadastrală și dovada plății tarifului aferent serviciului solicitat, stabilit conform Anexei la Ordinul directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 16/2019, se depun la biroul de cadastru și publicitate imobiliară pe raza căruia este situat imobilului. (A.Năstase)
S-a îmbătat criță și a făcut praf un bolid cumpărat din banii publici. Cârcotașii dintr-o…
Şoseaua care face legătura între municipiul Hunedoara şi localitatea Sântuhalm, de lângă municipiul Deva, una…
Cristian Merișanu, primar municipiul Vulcan Pentru că alături de promotorii locali în turism organizează și…
Andreea P., din Petrila Pentru că a fost acuzată de delapidare și riscă închisoarea, după…
Un nou studiu publicat de revista Nature dezvăluie informații despre modul în care nanoparticulele lipidice…
Anul trecut, a fost observată o creștere semnificativă a numărului de pacienți care au reclamat…