Vineri, sâmbătă şi duminică va fi mare eveniment la Castelul Corvinilor din Hunedoara. Toamna Muzicală Hunedoreană, iniţiată acum 29 de ani de Mircea Goian, la a cărei organizare colaborez de doi ani, va marca un record în ceea ce priveşte anvergura artistică a personalităţilor prezente.
Dacă în 2008 ne-am ambiţionat să încercăm să punem într-o legătură culturală Deva, Hunedoara şi Simeria, proiect parţial reuşit, dar necontinuat, pe motiv de lipsă de bani în acest an al crizei, iată că în 2009, printr-o fericită coincidenţă, căreia i-a dat naştere primarul Hunedoarei, Ovidiu Hada, va veni în judeţ Sherban Lupu, violonist de reputaţie internaţională, probabil cel mai important artist care ne vizitează zona după 1989. La concertul său, ce va avea loc sâmbătă, 10 octombrie, aşteptăm prezenţa publicului din mai multe oraşe mari, inclusiv Bucureşti, dar vor susţine recitaluri şi ansamblurile Maggiore şi Huniadi Cantores, Truverii, Titus Flueraş şi Constantin Andrei, Mirela Capătă şi Ecaterina Botar, într-un adevărat tur de forţă şi în egală măsură, performanţă culturală de vârf. Programul acestui an, condensat, este deosebit de bogat, finalul fiecărei zile fiind rezervat proiecţiilor de film, filme recente, cu mare impact.
Dar…
Încercând, an de an, să ridicăm valoarea festivalului, am realizat acum că înregistrăm limitele tipice oraşelor de provincie, în cazul unor astfel de manifestări. Spre exemplu, pianul. Există un număr foarte limitat de asemenea instrumente la care poate cânta un maestru sau poate fi acompaniat un maestru de talia lui Sherban Lupu. Când spun limitat, înţeleg doar două piane, unul la Hunedoara, la Şcoala de muzică, ce va fi transportat şi acordat special pentru eveniment, de un acordeur venit din Cluj. La Deva, situaţia este şi mai proastă. Există un singur pian de concert, se află la Liceul de muzică şi arte plastice „Sigismund Toduţă” şi nu poate fi transportat din sala de festivităţi a liceului. Iar sala de festivităţi este o sală de clasă, total improprie pentru concerte de anvergură, pentru că noua sală este în noua clădire, care din păcate, mai are mult până va fi gata.
Prin urmare, un concert de pian la Deva este în acest moment o întreprindere (cvasi)imposibilă, pe motiv de lipsă pian performant.
Cu această ocazie, cotidianul „Mesagerul hunedorean” şi Asociaţia culturală DevArt demarează acţiunea „Un pian pentru Deva”, la care îi invităm să adere pe toţi cei cărora le pasă (şi) de această formă de cultură, să spunem mai deosebită, şi care ne poate aduce mai aproape de oraşele mari. Vom deschide conturi în lei şi valută pentru donatorii voluntari, vom organiza concerte ale căror fonduri vor fi donate pentru a se putea cumpăra un pian. Unul bun costă în jur de 25.000 de euro.
Aşteptăm opiniile dumneavoastră pe adresa redacţiei.

MesagerulHunedorean

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj de la noi, mare și tare de la o vreme,…

7 ore ago

Bulina albă

Dorin Gligor, directorul general al Apa Prod Pentru că Apa Prod SA a semnat contractul…

7 ore ago

Bulina neagră

Florin O., din municipiul Petroșani Pentru că a fost trimis în judecată, împreună cu alți…

7 ore ago

„Cel de-al Treilea Război Mondial nu mai este o posibilitate îndepărtată, a început deja“, susțin unii experți

Mai mulți experți în domeniul riscurilor globale au avertizat că omenirea ar trebui să își…

7 ore ago

Minori acuzați de tâlhării, prinși după o razie a polițiștilor

Polițiștii, din nou la datorie! Ei au efec­tuat o razie pentru asigurarea unui climat de…

7 ore ago

Recidivist din Hunedoara, condamnat pentru că a spart conturile de Facebook ale unei adolescente

Individul a reușit cu ajutorul unei foste iubite să fure conturile de pe rețelele sociale…

7 ore ago