Categories: Comunitate

Piesa săptămânii la muzeul din Deva: Potir de ceramică fină de Batiz

Exponatul este o piesă deosebită aflată în patrimoniul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva şi este prezentat de către dr. Diana Loredana Pantea, muzeograf, Secţia Istorie şi Artă a instituţiei.
Potirul de ceramică fină de Batiz face parte din Colecţia de Artă Decorativă a Mu­zeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, el fiind marcat cu semnătura picto­ru­lui Rógan Károly şi anul execuţiei este par­ţial lizibil. Are lăţimea de 140 mm, diametrul bazei fiind de 85 mm şi diametrul gurii de 105 mm; corpul potirului este realizat prin turnare din faianţă fină şi este glazurat cu smalţ lucios. Este o piesă de excepţională valoare artistică a manufacturii de Batiz, lucrată dintr-un amestec de argilă albă şi galbenă care îi conferă culoarea ivoire, cu smalţ omogen şi lucios, într-o formă simplă şi elegantă, preluată din argintăria transil­văneană a secolului al XVII- lea. Corpul piesei are formă de cupă cu buza evazată şi uşor răsfrântă. Piciorul potirului se prelun­geşte din cupă, trecerea făcându-se printr-un nodus. Forma cilindrică a piciorului se evazează spre bază formând talpa şi pre­zintă un decor liniar şi figurativ redând două scene simbolice, religioase. Decorul în albastru de cobalt nuanţat foloseşte regis­trul ornamental al motivelor creştine şi este executat cu multă fineţe şi sensibilitate de artistul decorator. .
Piesa de colecţie poate fi admirată în am­bianţa creată special pentru expoziţia <<Ceramica fină de Batiz din patrimoniul muzeului din Deva>> şi redă un personaj masculin întruchipându-l pe Iisus Hristos. Pictată în albatru cobalt, figura înfăţişează bustul Mântuitorului cu aură şi coroană de spini, cu privirea fixată spre vizitator şi man­tia înfăşurată peste umărul drept, purtând o ramură de măslin pentru pace şi semnul crucii în semn de mântuire. În plan secund se observă o flamură pe care este men­ţio­nat <<VIR DOLORUM>>. Cealaltă pictură îm­bină mai multe simboluri ale credinţei creş­tine: porumbelul care se înalţă pacificator deasupra inimii sacre cu cruce – simbol în­tâlnit la catolici, ce reprezintă nemărginita iubire a lui Iisus pentru credincioşi. Scena este încadrată de doi heruvimi cu chip uman şi cu aripi desfăcute. Potirul a fost exe­cutat în stil Neobaroc datând din a-IIa perioadă de producţie a manufacturii de la Batiz. (Secţia de Marketing şi Relaţii cu Publicul)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

19 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

24 de ore ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

24 de ore ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

24 de ore ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

24 de ore ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago