Într-o lume cu populaţie în creştere şi cu resurse energetice tradiţionale limitate, folosirea deşeurilor pare să fie şansa energiei viitorului. Pe de altă parte, piaţa de consum în continuă creştere produce foarte multe deşeuri poluante, care ar putea fi sursă de energie, iar MEDGreen urmăreşte creşterea eficientei utilizării deşeurilor ce pot produce energie în sectorul logistic.
Atât la nivel european, cât şi la nivel mondial, problematica deşeurilor a ajuns una dintre cele mai importante subiecte din domeniul protecţiei mediului.
Industrializarea şi creşterea economică bazate pe consum generează cantităţi uriaşe de deşeuri a căror gestionare se realizează de obicei deficitar şi cu costuri însemnate atât pentru autorităţile publice, cât şi pentru mediul privat.
‘Waste to energy’, respectiv ‘energie din deşeuri’ este un concept care rareori poate fi aplicat individual de către o singură companie. El presupune utilizarea deşeurilor în scopul producerii de energie, aplicând diferite procese tehnologice de ardere, gazeificare, compostare sau fermentare. Eficienţa acestor procese depinde de calitatea şi de cantitatea fluxurilor de deşeuri, cât şi de tehnologia utilizată, aspecte care necesită colaborare şi comunicare între toţi actorii implicaţi.
Una dintre uneltele pe care MEDGreen le pune la dispoziţie companiilor este platforma on-line de tranzacţionare a deşeurilor. Cu ajutorul acestui instrument, companiile au posibilitatea să ofere sau să solicite tipuri şi cantităţi de deşeuri potrivite pentru procesele de generare a energiei. Beneficiile sunt evidente. Datorită lipsei de informaţie şi comunicare, nu se cunoaşte şi nu se utilizează potenţialul energetic al deşeurilor.
Generatorii de deşeuri nu conştientizează acest potenţial, iar posibilii utilizatori nu reuşesc să colecteze cantităţile şi tipurile de deşeuri necesare proceselor de generare a energiei. Platforma on-line MEDGreen îşi propune să faciliteze schimbul de informaţii, astfel încât aceste bariere să poate fi mult mai uşor depăşite. Deşeurile sunt valoroase, pot genera venituri financiare, pot genera energie, în condiţiile în care acest potenţial este cunoscut, înţeles şi fructificat.
O altă componentă a proiectului MEDGreen o reprezintă studiul situaţiei existente în zona de Vest în ceea ce priveşte cantităţile de deşeuri cu potenţial energetic, generate de către companiile din grupul ţintă. Utilizând chestionare de colectare a informaţiilor, ne propunem să analizăm potenţialul existent în ceea ce priveşte cantităţile şi tipurile de deşeuri potrivite pentru procese ‘waste to energy’. Rezultatele studiului vor fi publice sprijinind astfel viitoarele iniţiative în acest domeniu, oferind informaţiile preliminarii de bază pentru dezvoltarea unui sistem economic circular în care deşeurile pot fi integrate în fluxurile energetice.
A treia componentă a proiectului o reprezintă asistenţa directă oferită companiilor pentru dezvoltarea unui plan de prevenire şi reducere a deşeurilor.
Senatorul „resturilor” PNL, Călin Marian, își arogă merite nejustificate într-o investiție privată, iar primăria VEȚEL…
In prezent, la un cazino online mai poti juca si alte jocuri de noroc, nu…
STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…