Plăţile întârziate afectează dramatic IMM-urile europene
Plăţile întârziate în domeniul tranzacţiilor comerciale continuă să afecteze dramatic sectorul european al IMM-urilor, de aceea revizuirea Directivei 7/2011 trebuie să fie o prioritate a viitoarei Comisii Europene, consideră deputatul european Iuliu Winkler (foto), prim-vicepreşedinte al SME Europe, organizaţia economică a Partidului Popular European (PPE)
”Plăţile întârziate în domeniul tranzacţiilor comerciale trebuie combătute energic, întreprinderile mici şi mijlocii fiind cele mai afectate de această practică. SME Europe se exprimă hotărât pentru combaterea plăţilor întârziate, solicitând următoarei Comisii Europene să includă pe lista de priorităţi combaterea acestei practici”, a afirmat Winkler la finalul discuţiilor pe care le-a avut, în această săptămână, la Strasbourg, cu reprezentanţii Federation of Small Businesses (FSB). FSB a declanşat, la nivel european, campania ”Fair Pay, Fair Play”, care are ca scop stoparea plăţilor întârziate.
La nivelul UE, plăţile întârziate cauzează 25 la sută din totalul falimentelor IMM-urilor. În UE, plăţile întârziate îngreunează activitatea a 60 la sută din totalul întreprinderilor şi jumătate dintre acestea sunt afectate de întârzieri mai mari de 90 de zile a plăţilor. Un studiu publicat de FSB arată că în cazul întreprinderilor mici, probabilitatea de a intra în faliment creşte brusc după o întârziere de numai şase zile a plăţilor comerciale.
”Chestiunea combaterii plăţilor întârziate face subiectul Directivei 7 din 2011. Eu cred că, aşa cum se arată şi în raportul Parlamentului European adoptat în ianuarie a acestui an, a venit momentul revizuirii acestei directive. Conform statisticilor Eurostat, în 2011, întârzierile medii la plăţi în UE28 erau de 56 de zile, acestea îmbunătăţindu-se în 2018, când a scăzut la 34 de zile. Statisticile Eurostat oferă imaginea unei medii la nivelul UE, pentru că, de fapt, situaţia variază foarte mult între statele membre. Conform unui studiu Keys Fin, în România, în 2015, întârzierea medie a plăţilor în domeniul comerţului era de 67 de zile, de 182 de zile în domeniul construcţiilor şi de peste 372 de zile în domeniul asigurărilor şi intermedierilor financiare”, a arătat europarlamentarul UDMR.
Potrivit prim-vicepreşedintelui SME Europe, este de datoria următoarei Comisii Europene să pornească procedura de revizuire a Directivei 7/2011. ”Comisia ar trebui să elaboreze un set de valori de referinţă, baze de date accesibile pentru toate companiile şi un mecanism de monitorizare a plăţilor întârziate diferenţiat la nivelul statelor membre. Companiile europene, dar şi autorităţile publice ar trebui să aibă posibilitatea de a verifica modul în care anumite companii, cu precădere cele care participă la procedurile de achiziţii publice, îşi îndeplinesc obligaţiile de plată către furnizorii lor. Este nevoie de o schimbare a climatului de afaceri, iar această schimbare trebuie să fie promovată de Comisie. Comisia Europeană trebuie să fie un catalizator al schimbărilor dorite şi necesare în mediul de afaceri, în practicile comerciale corecte”, a subliniat parlamentarul european al UDMR. Winkler s-a declarat unul dintre susţinătorii campaniei campania ”Fair Pay, Fair Play”.