Categories: Fara bascalie

PNL, PSD şi PC – o nouă şansă. Va fi ea fructificată? (I)

Într-o discuţie pe care am avut-o cu politologul Cristian Pîrvulescu, îmi spunea că şansa unui partid nou pe scena politică românească este aproape nulă, electoratul preferând să se orienteze spre cele deja existente, cu foarte mici variaţii – PNL, PSD, PC, UDMR, Partidul Poporului al lui Dan Diaconescu, care pare să contabilizeze o parte din electoratul PRM. Cât despre „Albă ca Zăpada” şi alte anunţuri fanteziste ale unui consilier prezidenţial, la mai puţin de un an până la startul campaniei pentru alegerile locale, nu mai au timp de afirmare.
Revenind la oferta clasică, sondajele de opinie indică ascensiunea coaliţiei, încă neoficiale, PNL+PC şi PSD. Seria de greşeli flagrante ale Guvernului Boc pare să nu ia sfârşit. Chiar în condiţiile în care se recunoaşte necesitatea unor reforme, acestea sunt atât de pompieristic făcute, încât aduc la exasperare o populaţie sărăcită şi lipsită de orizont. Totul a ajuns să enerveze – miştocăreala lui Băsescu, invizibilitatea lui Emil Boc (până şi în cazul pensiilor militare, operaţiune pur guvernamentală, Boc nu a scos un cuvânt, lăsându-l pe preşedinte să fie tot ce a dorit – premier, ministru de Interne, ministru de Finanţe), enervează eleganţa Elenei Udrea, care în condiţii de viaţă democratică şi politică normală ar fi admirată în orice ţară, trimişii PDL prin studiouri TV şi aşa mai departe.
Nu-i bine să zici hop până n-ai sărit pârleazul, spune o vorbă înţeleaptă românească. PD-L încă nu a pierdut puterea şi în absenţa unei alte majorităţi parlamentare, formate fie prin părăsirea actualei coaliţii de către UDMR, fie prin reorientarea bruscă a hibridului fără identitate UNPR, puterea poate fi preluată de PNL, PC şi PSD doar prin alegerile de anul viitor.
Fiecare an electoral a fost un prag, dar din păcate, cei care au câştigat, cu foarte mici excepţii, nu au reuşit să se menţină la putere două cicluri consecutive. PDSR a pierdut în 1996, CDR în 2000, PSD în 2004, PNL în 2008. Cauzele sunt multiple, dar este cert că una dintre componentele principale este faptul că populaţia a fost dezamăgită, ceea ce a favorizat şi predispoziţia la manipulare. Oamenii au investit mult în noua putere, fiecare schimbare fiind percepută aidoma unei mici revoluţii (poate mai puţin în 2000, când s-a dorit un partid coerent, care să se opună scandalurilor permanente din CDR). În 1996, 2004 şi 2008, bătăliile au fost crâncene, cu excese în 1996 şi 2004. O altă particularitate – în 2008, mesajul transmis a fost aproape eminamente colateral în raport cu necesităţile României – ne aştepta o criză, dar s-a câştigat cu sloganuri anti-parlamentare şi populiste.
Acum, la termen sau anticipat, ne aşteaptă o nouă încercare. Mesajele sunt (din nou) radicale, se spun vorbe mari.
Se va produce o schimbare de putere sau una de mentalitate? Se alege binele sau răul mai mic? (va urma)

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Incepeti un serial? Dupa I ? Ca sa ne dozam eforturile?
    Buna intrebare!! Teoretic, asa ar trebui sa fie!
    Practic insa, am si eu niste indoieli.
    Prima ar fi aceea ca, este mult prea larga aceasta coalitie si este posibil ca ea sa fie mai mult preferata doar la nivelele 1 si 2 ale partdelor respective, care, urmaresc de fapt, doar ajungerea la putere si baza electoratului lor sa nu fie intru totul de acord.
    Doi, asemenea largi coalitii vizeaza de regula obiective scurte, ca durata(inlaturarea de la putere a actualilor si nu merge mai departe datorita divergentelor de opinii).
    Trei,este interesanta si" mistocareala si tacerea "in problema pensiilor militarilor, in sensul unui cistig de capital politic , in final, intrucit,"recalcularea" s-ar parea, de fapt, sa fie in final o majorare a "pensiilor nesimtite" de care s-a vorbit atit de mult.
    Patru, .....

  • In Valea Jiului nu au nici o sansa PNL-ul cu Simota,Dragoescu , la fel si PSD-ul cu Vochitoiu ,Hortopan zis Hotoman.....sau PRM-ul cu Avram Costel care ne scumpeste apa la noi in Valea Jiului impreuna cu Molot iar la Deva,Tg.Jiu,Baia Mare,Braile,Resita....apa este mai ieftina fata de la noi.

  • PARTIDUL POPORULUI ESTE SANSA SCHIMBARII IN MAI BINE IN ROMANIA,PENTRU CA ARE IN PROGRAM SCHIMBAREA LEGISLATIEI DUPA CELE DIN SUEDIA,INVESTITI IN AGRICULTURA,IN CONSTRUCTII DE LOCUINTE,VOR ATRAGE BANI PENTRU INVESTITII IN CONSTRUIREA DE AUTOSTRAZI, VOR FI ARESTATI CEI CARE INCALCA LEGEA CU BUNA STIINTA,SI VOR AVEA FIECARE PRIMARIE CATE UN CONSILIER PE PROBLEME SOCIALE CARE VOR MERGE PE SECTOARE,SA STEA DE VORBA CU OAMENII,SI PENTRU CEI CARE SE VOR ELIBERA DIN INCHISORI VOR AVEA UN LOC DE MUNCA ,NU SA FIE CA ACUM OBLIGATI SA FURE.ALEGETI PROGRAMUL PARTIDULUI POPORULUI.

  • Nu poate stanga fara dreapta (ca si la un om care ai lipseste o mana si nu poate face nimic)iar acum chiar trebuie sa se ajunga la niste compromisuri ptr binele tari

  • In afara de mistocareala si dorinta apriga de a ajunge la putere ..nimic!Cred ca,cred ca,miroase a pistelca !Nu tu un proiect de guvernare coerent cu masuri imediate care sa fie dezbatut in media
    sa vada poporul ce la poate capul, isi pierd vremea facand caricaturi guvernului Boc si presedintelui Basescu!

  • Chiar asa daca stai si privesti mai atent lasand valul sa treaca iti dai seama ca nu ramane nimic!Numai sete de putere parca ar fi niste cete de cartier care isi disputa sefia golaneasca !Sa fie Romania in continuare batuta de Dumnezeu?

  • "Nu poate stanga fara dreapta"? Eu stiu un precept biblic: sa nu stie stanga ce face dreapta!:)
    Glumesc (oarecum). Parerea mea totusi este ca PNL greseste facand alianta cu PSD. Nu-i vorba de "vechea ura" dintre urmasii stangii FSN-PDSR...si dreapta sau dintre electoratele celor doua ideologii(probabil prea pretentios spus). Ura care ar trebui sa dainuie in opinia unora. Nu cred in asta. Eu cred ca acum, cand PDL-ul e in cadere libera (nici asta nu cred ca va fi asa de drastica la alegeri cum se presupune), PNL-ul ar fi avut o mare sansa sa se impuna ca un adevarat partid de dreapta, ca al doilea partid pe esicherul politic, posibil destul de aproape de PSD. Asa, nu se vor limpezi apele politicii romanesti. Ca tara o cere(alianta)? Hm, discutabil. Mai remarc inca un lucru. S-a discutat mult pe la televiziuni ca opozitia nu este unita, ca nu se inteleg sa actioneze impreuna. Acum cand se prefigureaza asa ceva, sunt multe discutii mirate despre o astfel de alianta. Ciudatenii.

  • Acum sunteti bine primit ,pentru ca vreti sa stati de vorba cu noi cetatenii saraci ai acestei tari.Va propun urmatoarele subiecte.
    1,Despre abuzurile facute de politisti si magistrati?
    2.Despre cei care au castigat la CEDO,si nu au o pensie de Detinut Politic,sau Detinut Torturat,sau de revolutionar,?
    3,Despre consilierii din primarii care iau bani de la stat pentru ca stau,?
    4,Despre cei care se elibereaza din inchisori si nu au un loc de munca?
    5,investitii in agricultura si in constructii

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago