Categories: Fara bascalie

PNL, PSD şi PC – o nouă şansă. Va fi ea fructificată? (II)

…În anul 2004, Alianţa D.A. venea la conducere cu un puternic mesaj anticorupţie. Vă amintiţi, desigur, spusele prezidenţiale – ne vedem la ţepe, în Piaţa Victoriei. După care a urmat o lungă luptă cu premierul Tăriceanu, declanşată de bileţelul Elenei Udrea. Pe atunci, preşedintele Băsescu avea mult mai mulţi susţinători, care credeau în bunele sale intenţii. Nimeni nu bănuia că acea manevră este începutul unui nou tip de joc politic, bazat pe scandal şi intrigă perpetuă – nu străine lumii politice româneşti, dar exacerbate de preşedintele-jucător.
După ce PD a fost exclus de la guvernare, nevoit să-şi caute susţinere parlamentară, premierul Tăriceanu a fost forţat să respecte şi regulile democratice, în sensul satisfacţiei acordate PSD şi UDMR, la care se adăugau minorităţile, tradiţional de partea puterii. A schimbat o parte din directorii PDL, dar nici pe departe, politizarea nu a devenit maladivă. Dovada? Chiar în judeţul Hunedoara, au rămas în funcţie directori declaraţi PDL.
Să nu fiu înţeles greşit – s-au făcut destule greşeli şi atunci, dar preluarea puterii, în 2008, de către PDL, cu alianţa aferentă, a dus la o politizare fără precedent a instituţiilor din România, cu toate că programul politic se revendica de la cel al Alianţei D.A, pe care, dacă sunteţi curioşi, îl puteţi citi la adresa Internet http://www.dapnl-pd.ro/docs/program-de-guvernare.pdf. La toate capitolele se face trimitere la necesitatea consolidării cadrului democratic, depolitizare şi performanţă, prin promovarea pe criterii de competenţă.
Ce avem?
Un preşedinte care se substituie sistematic premierului, guvernului în integralitatea sa şi unor instituţii în numele cărora vorbeşte, fără a avea atribuţiuni constituţionale în acest sens.
Ţară guvernată inclusiv prin decizii juridice – guvernul condus de juristul Boc are cele mai multe legi contestate la Curtea Constituţională.
Colaborare cu Opoziţia blocată de forţarea propriei viziuni asupra modului cum trebuie să arate România, pornind de la premisa catastrofală într-o democraţie, aceea că „noi nu putem greşi”.
Mesaje contradictorii şi de dezbinare transmise populaţiei – preşedintele Băsescu ştia „de la servicii” că va fi huiduit la Focşani şi Iaşi, după ce pentru el, o parte a electoratului este constituită de „ciuruiţi”. Priorităţi artificiale şi populiste, în detrimentul unor măsuri coerente.
Haos în aproape toate sectoarele, prin măsuri insuficient motivate, insuficient justificate sau prost comunicate. Un ministru de interne cu traiectorie şcolară cel puţin discutabilă, fără experienţă, este pus să reformeze Ministerul de Interne. Miniştrii de finanţe nu au suficientă expertiză pentru perioade atât de dificile economic, cum este cea de acum. Politica externă a României este inexistentă, prestigiul ţării este exclusiv format din oamenii apreciaţi individual, care-şi clădesc cariera prin eforturi proprii. Premierul este lipsit de credibilitate şi perceput ca om de paie al preşedintelui.
Politizarea a ajuns la paroxism, societatea civilă, atâta câtă există, este ignorată, promovarea se face exclusiv clientelar, competenţa, acolo unde există, este un joc al întâmplării şi nu o urmare a deciziei deliberate.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • hmm, intereseanta chestie.
    si s-ar parea ca fara limite.
    cei de sus ne duc de nas din 2009, si rominul nu face decit sa discute, sa analizeze, si sa despice firul in patru.
    dadada, adevarata solutie am gasit.
    mare om a fost eliade cu ale lui spuse.

  • Hai ca ati "dat-o in laturi", vorba romanului!
    Ati plecat de la o idee (chiar in serial) si observ ca faceti analize,bilanturi ,in ce priveste activitatea tuturor institutiilor, de la cel prezidential pina la cel judetean, la un loc cu ministerele samd.
    De acord cu faptul ca s-au facut greseli, nu din 2004 ci din 1990 incoace.
    De acord si cu faptul ca unii ministeriabili au performat mai bine.
    Dar nici dumneavoasra si nici noi , nu avem expertiza de a face chiar evaluari de valoare la asa nivel.
    Ne mai dam cu parerea, emitem chiar unele aprecieri, in functie de competentele pe care le posedam,insa asemenea analize pe care incercati sa le facet , parca au un iz partinic.
    Poate , gresesc......!?!?

  • Domnule Tavi, in principiu aveti dreptate. Ma lansez intr-o analiza destul de complexa. Ma bazez insa pe lecturi si observatii, pe opinii culese din cele mai diverse surse, pe care uneori le citez.
    Daca sunteti interesat, va pot pune la dispozitie revista pe care o editez, care se intituleaza POLIticS & Media, accesabila pe site politics-media.ro, cu circulatie mai restransa dar cu opinii extrem de pertinente ale unor politologi cum sunt Cristian Pirvulescu, Mihaela Miroiu sau Daniel Barbu. Va rog sa cititi articolul lui Pirvulescu, Criza s-a sfarsit! Traiasca criza!. In caz ca doriti toate numerele, nu trebuie decat sa-mi spuneti, vi le fac cadou.
    Fara sa ma laud, dedic foarte mult timp lecturilor cu trimitere spre problematica Romaniei contemporane, astfel incat nu consider ca fac parte doar dintre "pareristi". Pentru ca sunteti evident un om educat, va pot recomanda oricand vreo 5 titluri. Ati putea incepe cu Politica pentru barbari, a lui Daniel Barbu, in caz ca nu ati citit-o inca.
    nu exclusiv pe datul cu parerea.
    In momentul in care scriu, datul cu parerea intervine, poate subiectiv, sunt de acord, acolo unde este vorba despre evidente. Iar ceea ce am spus face este in mare parte de domeniul evidentei. Nu l-am agreat prea mult pe ministrul liberal de interne David, dar nici dupa Igas nu ma dau in vant. Iar restul afirmatiilor, daca doriti, le pot justifica punct cu punct, dar ma opresc, pentru ca mai scriu aici un editorial. Oricum, discutiile du domnia-voastra sunt interesante. Cu stima, Alexandru GRUIAN

  • "Suparat, sunt iarasi Doamne, suparat..." Parca asa spunea un cantec. Asta mi-a venit in cap citind acest editorial. Pareti tare suparat, d-le Gruian. Nu-din pacate-ca n-ati avea dreptate.
    OK, ne dam si cu parerea noi, astia poate mai putin avizati, dar nu vad nimic rau atata timp cat o facem decent si cu o anumita luciditate. Si cu ceva bun simt, desigur. Bunul simt al realitatii ce ne inconjoara dar si bunul simt personal.

  • Domnule Roman, imi cer scuze daca am lezat pe cineva, nu am avut in intentie... o stie si dl. tavi. Doream insa sa argumentez ceea ce spun. Iar cei ce comenteaza editorialele mele, ma refer la comentariile decente, in pofida unei atitudini auto-protective, de genul "astia poate mai putin avizati", sunt cat se poate de avizati, observatori subtili ai nuantelor si interesati de ceea ce se intampla. Prin urmare, fara dvs., rubrica ar fi mai saraca. Cu consideratie, acelasi...

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

Protejează-ți investiția | Cum să alegi suportul potrivit pentru bicicleta ta full suspension

Într-o țară care produce anual peste 2,6 milioane de biciclete și se situează pe locul…

19 ore ago

Emil Stoica Mariș: Construim un sistem de sănătate modern și accesibil pentru toți

Subprogramul de Tratament medicamentos al bolnavilor cu afecțiuni oncologice, Subprogramul de monitorizare a evoluției bolii…

22 de ore ago

Deputatul PSD de Hunedoara, Ilie Toma: Ne-am angajat să investim în viitorul țării printr-un sistem educațional modern și accesibil

Candidații PSD Hunedoara la Parlament se angajează să investească în viitorul țării printr-un sistem educațional…

22 de ore ago

Ilie Toma, deputat PSD de Hunedoara: Municipiul Hunedoara s-a dezvoltat pas cu pas din 2016 încoace

Deputatul PSD de Hunedoara, Ilie Toma (foto), a declarat că primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu…

22 de ore ago

Deputatul PSD Natalia-Elena Intotero: Grija față de oameni vine din convingerea că toți merită respect și oportunități egale

„Sunt Natalia-Elena Intotero și candidez cu convingerea că împreună putem continua efortul comun de dezvoltare…

22 de ore ago